24 човека задържа Полицията след снощните протести в София – май наистина ни залива абсурд

lunaСлед Пловдив, където стана трагикомично, в София снощните протести наистина показаха как могат да се превърнат в абсурд, когато – случайно или не – определени групи предизвикват инциденти, придружени с насилие. Причините могат да бъдат няколко: 1 минута слава по телевизора. Или просто платена провокация. И в двата случая тези, които ги предизвикват, не са наясно нито защо има протести, нито какво искат протестиращите. Пък и нито един журналист на място не ги пита това.

Медиите се втурнаха да показват случая на Орлов мост: кола, която се опитва да мине през рехава блокада в центъра на столицата. Младеж – като един Матросов, но без никаква цел и мотив – спира с гърдите си автомобила. От блокадата се спускат след него и му изпочупват прозорците.  През това време камера на национална телевизия снима всичко и никъде не виждаме полицаи да предотвратят случващото се. Те се появяват чак когато отвеждат шофьора. Той е с качулка и зрителите не виждат лицето му. Виждат младежи, които охотно разказват как са щели да бъдат прегазени. Извикана е и линейка за пострадалите.

Тази сутрин четем в полицейския бюлетин, че един от леко пострадалите е с регистрации в полицията за унищожаване и повреда на чуждо имущество и за хулигански прояви. И е задържан. Тестът с дрегер на шофьора пък е показал 1,64 промила алкохол в кръвта му. Освен това, нямал свидетелство за управление, пък и друг път бил хващан зад волана пиян. И това не е всичко – регистриран е и за притежание на наркотици и подправка на официален документ. Общо след протеста са задържани 24- ма младежи и както твърди СДВР, повечето от тях носели палки, боксове и ножове.

И няма как да не ти се прииска да питаш – защо, когато се събираха 10-ки хиляди допреди няколко дни – подобни инциденти нямаше, а сега изведнъж се появиха… И къде са журналистите на терен да ги питат не как се чувстват, а защо са на улицата точно в този момент, срещу какво конкретно протестират, та да блокират движението на Орлов мост в момент, когато има оставка на правителството и се върви към предсрочни избори…

Мисля си за хората, които в началото излязоха на улицата със справедливи протести – не се ли чувстват омерзени от това, в което тези отделни групи ги превръщат?
И за телевизиите с екипи на терен – не преядоха ли с драматизъм? Убедени ли са, че зрителите още му вярват?

Може да харесате още...