7, 9 на сто по-високи цени на тока от юли предложи EVN

 

evn_tabloСредната цена на електроенергията за битовите и бизнес клиенти на EVN България за периода  юли 2014 г. – юни 2015 г. би трябвало да се промени средно със 7,9% спрямо сега действащите цени. Това става ясно от прессъобщение на дружеството, което снабдява с ток Югоизточна България. Днес компанията е изпратила до ДКЕВР  своите заявления за цени на електроенергията за идната година като оттам уточняват, че “в предложенията двете дружества EVN България Електроснабдяване и EVN България Електроразпределение посочват само параметрите на тези услуги и цени, които се заплащат към тях, без към момента да са ясни останалите компоненти, които формират крайните цени на електроенергията. Посочените параметри са съобразени само с необходимите приходи за дейността на дружествата и следват обявените от EVN България през месец февруари 2014 г. предложения.”

И сега компанията за пореден път отбеляза силната необходимост ДКЕВР да включи в разходите на Националната електрическа компания (НЕК) механизъм за компенсиране на натрупаните и неразплатени средства към EVN България Електроснабдяване, свързани с законовото задължение на дружеството за изкупване на енергия от ВЕИ.

От EVN за пореден път обясняват, че искането следва логиката на разплащания в сектора, според която крайните снабдители изкупуват цялата енергия от ВЕИ, след което получават компенсиране от НЕК. И още: приходите на НЕК за това компенсиране се формират от определената от ДКЕВР цена за „зелена енергия“, която от 1 август 2013 г. е включена в цената на НЕК „задължение към обществото“, и която следва да е в такъв размер, който да покрие тези разходи.

източник: пресцентър EVN

Може да харесате още...