Документалният филм “Симеон – от расото до короната” тръгва към ТВ зрителите ден преди 3 март; първа ще го излъчи БНТ 2

simeon-tradiciam61Ден преди националния празник 3 март, документалният филм “Симеон – от расото до короната” тръгва към телевизионните зрители. ТВ премиерата на 53 минутната лента е по БНТ 2 на 2 март от 11:05 часа. Това е само първото излъчване, коментира продуцентът Екатерина Костова, която е  сценарист и режисьор на филма. Българите в чужбина ще могат също да си припомнят великите моменти от Златния век на България, тъй като се предвижда филмът да се излъчва и по БНТ Свят.

Изключително вълнуващо е, че точно по националната телевизия филмът, който разказва исторята на Симеон Велики, ще получи първата си среща с тв зрители, коментира Катя. Тя припомня, че именно в БНТ е започнала кариерата й като журналист. Това е знак, че обществената функция и мисията на Националната телевизия  да припомня историята на страната ни са каузи за нея не само на думи.

“Симеон -от расото до короната” ще срещне зрителите с разказите за Първото Българско царство на историка Иван Джамбов от Пловдивския университет, богословът Павел Павлов от Софийската Алма матер, писателят-изследовател с уникален аналитичен талант Кирил Милчев и археолозите от Пловдив и Шумен Десислава Давидова и Юри Йоргов.

Във времето на Златния век зрителят ще влезе с помощта на възстановките на Национално дружество Традиция – клонове Шумен и Велики Преслав, Ездови клуб Шумен 2010 и родлюбивия комитет Крум Страшний. Зрителят ще види още престолнината на Симеон Велики Преслав, двореца в Плиска, експонати от Националния исторически музей в София и печати, съхранени в Пловдивския Археологически музей. Специално е участието във филма на пловдивския художник Стефано Поповски, който от години живее и твори в Испания, но се включи в проекта, възстановявайки лика на Симеон Велики по печатите с неговото изображение, съхранени до днес.  Във видеото са включени още песнопения, изпълнени от Източно-православния църковен хор на Западно и Средноевропейската епархия, както и сцени от Спектакъла на „Традиция“ Шумен и режисьора Стилиян Стоянов „Създатели на българската държава“.

Камерата, монтажът, графиката и специалните ефекти са на Юлиан Георгиев от Ф2Ф Студио, а водач  през историята на Симеон във филмовото повествование е  създателят и вокал на Рок група Ренегат Константин Кацаров. За проекта “Симеон – от расото до короната” помогнаха финансово Община Пловдив, кандидат за Европейска столица на културата 2019, и панагюрската фирма Оптикс.

Може да харесате още...