Такса „Покойник” в пловдивското село Ръжево Конаре

taksa_pokoinikНеобичаен  начин избраха от кметството на село Ръжево Конаре, община Калояново, за да събере средства за поддръжка на гробището. От няколко дни по дърветата в селото са разлепени обяви, в които се казва, че кметството организира събирането на финансови средства за поддръжка на парка. За всеки починал жител е определена цена от 2 лева. Най-абсурдното в обявата е изречението, че желаещите да заплатят могат да го направят всеки ден в кметството, коментират от пресцентъра на ГЕРБ в пловдивска област, съобщили за странната обява.

Кметството очевидно разчита на отзивчивостта на хората, тъй като няма начин да ги задължи да отделят тези средства за гробището. В текста се уточнява още, че парите ще бъдат използвани за закупуването на препарати за растителна защита.

По закон гробищните паркове са публична общинска собственост. Тази година в община Калояново има заделени в бюджета 15 хиляди лева за поддръжката им, по данни на пресцентъра на ГЕРБ. Според разчета се падат по 1 000 лева за всяко от 15-те села в общината, които се
разпределят по усмотрение на кмета на всяко населено място.  По наредба на РИОКОЗ кметствата във всяко населено място са задължени да осигуряват единствено тоалетна, вода и ограда в гробищата, всичко останало е пожелателно.

Може да харесате още...