Военните ни медици отбелязват 121 годишен рожден ден

121 години отбелязва днес Военномедицинската академия. Започнала със създаването на Софийска обща гарнизонна болница, днес тя има пет регионални болници, три санаториума и над 20 медицински пункта, в които работят близо 3600 души. По данни на Министерството на отбраната, над 200 наши военни медици работят извън пределите на страната ни – в Афганистан, Босна и Херцеговина, Кувейт, Италия…

Днес сутринта бяха положени венци пред Паметника на загиналите медицински чинове в градинката пред ВМА. От 11 часа е и тържественото събрание – концерт в Театър „Българска армия“.

В рамките на честванията, снощи беше представена и книгата на проф. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни болести към ВМА „Биотероризмът – скритата война”. В нея той разработва нова напълно адекватна на съвременните заплахи концепция за организацията на защитата при биоатаки, историята на биологичното оръжие, задачите на отделните ведомства, въвеждането на съвременните технологии при противодействието на биотероризма, опита на Българската армия в полеви условия за противодействие на биоатака, както и медицинските аспекти на проблема в областта на инфектологията и биотехнологиите.
Честит празник на военните медици!

Може да харесате още...