Огнярът на Тотал Спорт Пловдив твори въздействащи 3D кaртини

kartini-ogniar2Христо Русинов е рехабилитатор по професия и приложник по душа.  С първото си е вадил хляба, а с второто е получавал признание, но повече зад граница, отколкото у нас. В Анталия, например, правел демонстрации по акупресура. В Испания пък спечелил вътрешноевропейски конкурс за мини спа център и бил на косъм да го осъществи.  У нас, обаче, предпочита да работи като огняр. Първо  защото, по думите му, няма достатъчно клиенти за рехабилитация и  масажи. И второ,  защото работата му като огняр му осигурява време за това, което най-много обича – приложното изкуството.

В детската градина заспивах с пластелин в леглото, разказва Христо. Още тогава започва да моделира животни. И страстта му продължава до днес. Тигри, жирафи, слонове – това са само малка част от фигурите, които оживяват в ръцете му. Едни от любимите му творби са тигрица с малкото й; както и барелеф от глина със спартанци, които атакуват на коне противниците си. Сред най-трудните за изработка са птиците – заради фината структура на крилете им. И човешкото лице – признава Христо. Затова пък е намерил начин как да пресъздаде като на живо растителния свят – за целта събира от парковете и горите лишеи, мъхове, клечки, пръчици, листа, камъчета и шишарки. И ги комбинира с моделите си на животни от глина или моделин. Когато му хрумва, че към всичко това може да прибави и картини, нарисувани от художник, открива, че се получават въздействащи 3 D пейзажи. Уникалното в тях е, че освен да им се наслаждаваш, можеш и да се грижиш за тях, защото ако не ги поливаш, ще увяхнат.

Работех в Чехия. Нямах пари за излизане по заведенията и скулптурите, с които запълвах времето си, започнах да комбинирам с японска техника – спомня си началото на своята 3 D одисея Христо. Открива, че инвестициите не са големи, а хората искрено се радват на сътвореното от него. Това допълнително го стимулира да работи. Постепенно се усъвършенства. И измисля нови и нови детайли, с които да оживи релефните си картини.

Някои от тях може да се видят и в момента в Клуб Тотал Спорт. Те украсяват стените на кабинета за рехабилитация на Иван Хаджийски. Природата буквално е кацнала до кушетката му за масажи, а най-голямата изненада е, че когато легнеш на нея с лице надолу, погледът ти потъва в истинска тропическа гора с красиви животни.

Ако събирах за себе си всичко, което правя, щях да напълня първия етаж на Тотал Спорт, усмихва се Христо. Много неща подарява, но не крие, че се опитва да привлече вниманието и на ценители, които искат да си купят късче природа за офиса или дома. В партньорство с художничката, с която работят, могат да инаправят истински чудеса, при това на съвсем атрактивна цена.  Най-предпочитаните размери обикновено варират от 15 до 50-60 лева, казва Христо.

Мечтата му е да сътвори глава на дракон. Ще я направя голяма, колкото препарираните глави на диви животни по хижите. Много контрастна, с кристали в устата, за да свети, когато е тъмно. Ще бъде не само ефектно, но и митично – обяснява творецът.

Може да харесате още...