МС прие проект на нов Наказателен кодекс; правозащитник предупреди за текстове, създаващи “оптимална среда за корупция и задкулисни решения”

trynaciПравителството прие проекта за нов Наказателен кодекс, представен от Министерството на правосъдието. Заради изключителния обществен интерес и реакция, от проекта отпадна като престъпление непозволеното фотографиране, филмиране, записване или подлагане на друго подобно действие. Адвокат Михаил Екимджиев от Асоциация за Европейска интеграция и права на човека, обаче, предупреди в статия за колегите от в. Сега  и за други текстове, които “създават оптимална среда за корупция и задкулисни решения”.

Настоящият Наказателен кодекс е в сила от 1968 г. и до сега е изменян близо 100 пъти. Изготвянето на приетия от МС проект продължи повече от три години, като участие в неговото изработване взеха водещи юристи – представители на академичната общност, върховни съдии, прокурори и неправителствения сектор, съобщиха от правителствения пресцентър.

Оттам посочват, че новата уредба на залавянето на престъпник е много по-добра от действащата, която е практически неприложима. Целта е с новата разпоредба да се създаде реална възможност както за държавните органи, така и за гражданите да реагират бързо в конкретна престъпна ситуация. Подчертава се и предложената система на наказания, която включва седем вида: лишаване от свобода, пробация, конфискация, глоба, лишаване от права, порицание и доживотен затвор. Като обща особеност на новата система на наказанията следва да се отбележи чувствителното намаляване интензивността на наказателната принуда. Наказанието доживотен затвор без замяна отпада като вид наказание поради това, че се възприема като твърде нехуманно заради отсъствието на каквато и да е перспектива пред осъдените. Предвиден е нов вид наказание – лишаване от право на чужденци, които не са граждани на Европейския съюз, да пребивават в страната и да преминават през нейната територия за срок от три до десет години. То ще бъде изтърпявано след изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.

Съществуващата понастоящем възможност за отнемане на придобитото чрез престъпление имущество е допълнена в съответствие с международните задължения на страната. В проекта е предвидено също така да се отнемат в полза на държавата и имущества, придобити чрез преобразуване на имущество, придобито чрез престъпление. Целта на уредбата е да се ограничат в максимална степен възможностите за извличане на каквато и да е полза или облага от престъпната дейност.

Уредбата на освобождаването от наказателна отговорност се запазва почти непроменена, защото тя се е доказала в практиката като добра, смятат от МС. В проекта обаче се предвиждат две нови обстоятелства, при наличието на които този институт няма да се прилага – когато деецът е извършил престъплението след употреба на наркотично вещество и това обстоятелство е предвидено в състава на престъплението и когато престъплението е извършено от орган на власт при или по повод на изпълнение на службата му.

Отнемането на органи, тъкани, телесна течност или клетки вече е обявено за самостоятелен вид престъпление, доколкото извършеното не съставлява по-тежко престъпление. Закрилата на децата е разширена с уреждането на нов вид престъпление – търговия с деца. Наказанията за престъпленията по отношение на животните остават същите като в сега действащия Наказателен кодекс, възстановена е и досегашната формулировка на текстовете, като само е прецизирана.

С приемането на проекта за нов Наказателен кодекс от МС дебатът по неговото обсъждане навлиза в същинската си фаза, признават от пресцентъра на Кабинета. Министерството на правосъдието се ангажира да продължи да инициира и да бъде активен участник в провеждането на още по-широки дискусии по предложените текстове, в които наред с представители на академичните среди, магистрати, граждански организации, правозащитници, вече да се включат и представители на законодателната власт.

Очаквайте в F2F TV още по темата от различни ракурси.

Може да харесате още...