Започва първия етап от процедурата по избор на български град, кандидат за Европейска столица на културата; 8 града в надпревара

flag_bg2От днес до 12 декември в Министерството на културата ще се проведе първият етап от процедурата на избор на български град за престижната титла Европейска столица на културата 2019.  Заседанията на журито са закрити и не са позволени интервюта с неговите членове, както и медийно отразяване на заседанията, съобщават от Министерство на културата. На 12 декември, след заседанието на журито за подбор, ще се състои пресконференция, на която ще бъдат обявени градовете, които продължават на втория етап от конкурса. В него се състезават 8 български града: Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Русе, София и Шумен.

Журито е съставено от 13 утвърдени експерти в областта на културата. Според правилата 7 са избрани от европейските институции, а останалите 6 са българи.
Всички експерти, които ще оценяват кандидатурите на българските градове, отговарят на изискванията от Решение 1622/2006 на Европейския парламент и на Съвета.

Ану Кивило (Естония) е изпълнителен директор на Международния център „Арво Пярт“. Георги Тошев (България) е български журналист, телевизионен водещ . Бил е съветник на министъра на културата / 1997-2001/. Сър Джеръми Айзъкс (Обединено кралство) е телевизионен изпълнителен продуцент и бивш директор на Кралската опера „Ковънт Гардън”. Джорди Пардо Родригес (Испания) е генерален директор на фондация „Пабло Казалс“ и консултант в международни културни проекти, член на експертната група за културна политика на ЮНЕСКО. Проф. Елизабет Витух (Австрия) е член на Комисията по образование и наука към Комитета на регионите и председател на комитета по Европейска и международна политика в общинския съвет на Виена. Бивша актриса и журналист. Проф. Ивайло Знеполски (България) е български философ, културолог, изкуствовед и филмов критик, университетски преподавател. Бил е министър на културата (1993–1995 г.). Проф. Камелия Николова (България) е старши научен сътрудник в Института за изкуствознание към БАН, професор по История на европейския театър и по Теория на режисурата в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, като от 2000 г. е и ръководител на катедра “Театрознание”. Доц. д-р Людмил Вагалински (България) е директор на Национален археологически институт с музей при БАН от 2010 г. , след като от 1989-а е минал през различни научни степени там. Завършил е история и реторика в СУ „Св. Кл. Охридски“ и има специализации в Мюнхен и Берлин. Научните му интереси са главно в античната археология. Манфред Гаулхофер (Австрия) е бил директор на “Европейска столица на културата — Грац 2003”, ръководи многобройни европейски проекти, директор на индустриална компания. Мария Кашукеева (България) е журналист и експерт в областта на туризма. Норбърт Ридл (Австрия) е началник на отдела за двустранни и многостранни културни дейности в Австрийското федерално министерство на образованието, изкуствата и културата. Доц. д-р Светлана Христова (България) е изследовател в областта на културата, лектор и професор във Факултета по изкуствата, Югозападен университет “Неофит Рилски” в Благоевград, България. Стийв Грийн (Обединено кралство) от 30 години работи в областта на международното културно сътрудничество и ролята на културата и езиците в обществото. Работил е в EUNIC (Европейска мрежа на националните културни институти) и в Британския съвет. Понастоящем е писател, общественик и лектор по разнообразни културни теми.

Журито ще реши кои от 8-те български градове-кандидати ще продължат на втория етап от конкурса. Това ще бъде направено в съответствие с критериите, които са установени в Решение 1622/2006/ЕО на Европейския парламент и на Съвета. Двата основни принципа при оценяването на предложената културна програма от градовете – кандидати, са: тя да привлича гражданското участие, чуждестранни туристи и да стимулира европейското културно сътрудничество. Важно е предложената програма да е устойчива, изпълнима и да стимулира дългосрочно културно и социално развитие на града. В рамките на заседанията на журито делегати от всеки един град – кандидат ще представят пред журито заслугите и предимствата на техния град .

На базата на представянията и документите за кандидатстване, журито изготвя доклад относно всички кандидатури и препоръки към градовете, преминаващи на втория етап. Докладът ще бъде публикуван на интернет страницата на Европейската комисия и на страницата на Министерството на културата.

източник: пресцентър на Министерство на културата

Може да харесате още...