В София стартира Панаир на книгата

sofia-put41-вият Софийски международен панаир на книгата отваря врати в НДК днес и ще приема любопитни към новите издания до 15 декември в Националния дворец на културата.  Тазгодишното издание на най-големия книжен форум в България ще впечатли посетителите с мащаба си, представяйки им повече от 200 изложители, десетки български и чуждестранни писатели, три сцени и четири етажа, изпълнени с книги, съобщават от Асоциация “Българска книга”. 

В рамките на Софийския международен панаир ще се проведе и първият Софийски международен литературен фестивал, посветен на литературата на Балканите. Мраморното фоайе в Националния дворец на културата ще бъде място за среща на автори, публика и представители на седем балкански държави, които ще демонстрират как литературата преодолява граници. Очаква се литературният фестивал да стане и най-представителният литературен форум у нас, събиращ автори от всички страни. Всяка година фестивалът ще има различен литературен фокус. Чуждестранните гости в това първо издание са от Балканите – Анте Томич от Хърватия, Алеш Дебеляк от Словения, Ненад Величкович от Босна и Херцеговина, Владимир Арсениевич и Михайло Пантич от Сърбия, Гоце Смилевски от Р. Македония, Дан Лунгу от Румъния и Димитрис Нолас от Гърция.

В няколко поредни дни едни от най-известните български писатели, сред които Алек Попов, Георги Господинов, Емил Андреев, Емилия Дворянова, Елена Алексиева, Кристин Димитрова, Милен Русков, Теодора Димова, Радослав Парушев, Васил Георгиев ще четат свои творби заедно със своите балкански колеги. Програмата на фестивала включва и дискусии на тема “Писателите и балканските протести” и “Преводимост и непреводимост в балканските литератури”, организирани от Културния център на СУ “Св. Климент Охридски”.

41-вият Софийски международен панаир на книгата ще бъде най-големият досега, той ще се разпростре и на рекордна площ – от 1 до 4 етаж на НДК. Нарастването на този интерес към престижния форум се дължи и на директните срещи с авторите и издателствата, на намаленията, с които се продават книгите, и на международното участие. Почетният гост на Софийски международен панаир на книгата 2013 тази година е Москва, тя ще се представи в НДК със специален щанд и отделна сцена, посветена на руската култура.  Съпътстващата културна програма на панаира ще се провежда всеки ден в специално изграден литературен кът на 3-ия етаж в НДК.

източник: пресцентър Министерство на културата

Може да харесате още...