Освободиха от държавния резерв легла за бежанците

schupen_prozorec_lampaПравителството предостави на МВР безвъзмездно болнично-домакинско имущество, освободено без възстановяване от държавния резерв.  Решението е във връзка с кризисната ситуация, породена от увеличения миграционен натиск по границите на България, съобщиха от пресцентъра на Кабинета. Така МВР получава 1000 легла и постелъчен инвентар за осигуряване на подходящи условия за настаняване на бежанци.

За последното денонощие  на българо-турската граница са установени общо 14 незаконно преминаващи. От тях 9 са сирийски граждани, по данни на Полицията.  Всекидневно в прессъобщенията си по темата оттам съобщават, че Агенцията за бежанците   предприема действия за ускоряване на процедурите за предоставяне на статут или закрила. И че основен проблем в работата РДГП – Елхово е невъзможността за своевременно настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на Държавна агенция по бежанците.

Преди 2 дни, на 11 ноември,  Отдел „Надзор за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите” при Върховна административна прокуратура започна проверка в Държавната агенция за бежанците и в Дирекция „Миграция” на МВР за прилагането на Закона за убежището и бежанците, Закона за чужденците в Република България и подзаконовите нормативни актове.

Изискана е също и информация от Административен съд-София-град и от Върховния административен съд относно производствата по обжалване решения на Държавната агенция за бежанците за предоставяне статут на бежанец или хуманитарен статут.

Може да харесате още...