Започват преговoри по застраховката за гражданска отговорност за ядрена вреда на 3 и 4 блокове на АЕЦ „Козлодуй”

pojar_vzriv_ogin_dimПравителството допълни решение от 2010-та, с което Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” е определено за експлоатиращ на две ядрени инсталации по смисъла на Виенската конвенция за гражданска отговорност – една на площадката на АЕЦ „Козлодуй” и една на площадката на Постоянното хранилище за РАО в Нови хан. С днешното решение към площадката на АЕЦ „Козлодуй” са включени и трети и четвърти енергийни блокове, които подлежат на извеждане от експлоатация.

Определя се и видът на финансовата гаранция, покриваща отговорността за ядрена вреда на експлоатиращия – застраховка за гражданска отговорност за ядрена вреда. На изпълнителния директор на ДП „РАО” е възложено да проведе преговори със застрахователни дружества или с техни обединения, а на министъра на икономиката и енергетиката – да внесе за одобрение в Министерския съвет проект за оценка на застрахователните вноски и застрахователните рискове при ядрена вреда, както и другите условия, които задължително трябва да бъдат включени в договорите за застраховка.
Решението е в изпълнение на изискванията на Виенската конвенция за гражданска отговорност за ядрена вреда и на Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...