Вековният чинар в Белащица – в очакване на резултата от конкурса Дърво с корен 2013

4inar6Вековният чинар в пловдивското село Белащица е едно от  10-те дървета в страната, които тази година се състезават в екоконкурса “Дърво с корен 2013” на Фондация ЕкоОбщност.  5 членно жури селектира финалистите сред 29 номинирани дървета, а онлайн гласуването приключи на 2 ноември. В очакване на резултата от състезанието ще ви разкажем за 1 100 годишният чинар, чиято история, соред местните, е свързана и със Самуил, и със Славейков.

Запрян Запрянов например разказва, че дървото се свързва със Самуиловите войници, които основали селото. Той споделя, че дървото има диаметър около 14 м. и прави гъста сянка. Под нея Пенчо Славйков пише за силата и красотата в баладата „Неразделни“. Под клоните му е било любимото място за тържества на белащенци.

В близост до дървото е останала част от наблюдателница на стар турски чифлик и голяма яворова гора. Жителите на Белащица разказват, че из селото се говори за създаването на  еко пътека от Източния чинар до манастир Св. Георги, който също има изключителна история за чудотворното си аязмо.

Кметсвото на Белащица иска да се погрижи пък за водоснабдяването на дървото, тъй като вече вода до него не достига. За това за жителите  е важно Източният чинар да стане победител и да получи необходимата грижа за по- дългото му съхранение. „Този чинар е от голямо значение за интериора на  Белащица, казват хората.  За тях той е символ на селото, повод за разказване на част от българската история от поколение на поколение, което го прави достоен участник в конкурса „Европейско дърво на годината 2014 година“.

текст и снимки: Райна Павлова

Може да харесате още...