Фирма ОПТИКС или как бизнесът може да носи дух на будителство

logo_black_290Когато преди 15 години директорът на държавното предприятие Оптикоелектрон Иван Чолаков излиза от него с голяма част от мениджърския екип, никой в Панагюрище не може да предположи, че в града им тепърва ще се роди частно предприятие с огромна бизнес перспектива, изключителна социална политика и дух на истинско ново будителство. Но се случва.

Не изведнъж – защото няма как да прескочиш нито една стъпка по пътя на създаването на нова фирма. И не с магическа пръчка – тъй като живеем на Балканите. Така се ражда ОПТИКС – от упоритостта да се докаже, че човек прави организацията на един бизнес, а не обратното. И от амбицията да научиш младите на това, което знаеш.

Компанията е специализирана в конструирането и производството на прецизни оптични компоненти, възли и оптико-електронни системи с гражданско и военно предназначение, разказват специалистите, които вече 15 години градят развойната и инвестиционната дейност на предприятието. Началото, обаче, се помни от всички – с изграждането на първия цех за производство на оптични елементи. Първият се произвежда на 5 февруари 1999-та.

Идеята на Иван Чолаков е всяка година да се открива нов цех. И ОПТИКС го прави. През 2003-та предприятието печели конкурс за изграждането на експериментална система за наблюдение и ранно предупреждение на подстъпите към обекти със стратегическо значение. Следващата, 2004-та, компанията печели и търг за снабдяването на българската армия с едноканални и двуканални очила за нощно виждане, нощни и дневни мерници. В този период се създава и съвместно предприятие за производство на твърди и гъвкави ендоскопи с приложение в медицината и индустрията, съвместно с две водещи немски фирми в областта на оптиката и медицината (SCHOELLY FIBEROPTIC GMBH, GeoOptics INC). Така България се нарежда сред деветте водещи световни производители на ендоскопска техника. През следващата година дружеството разработва мобилна термовизионна система – TERMA-04 и печели Националния конкурс за иновативно предприятие, както и обществена поръчка, възложена от „Национална Електрическа Компания” ЕАД. През 2006-та ОПТИКС за втора поредна година печели конкурса за иновативно предприятие и получава Грамота от Президента на Република България за прилагане на иновационни технологии. Значими моменти са спечелването на конкурса за „Инвеститор на годината”, както и полученият сертификат в съответствие с натовския стандарт AQAP 2110. С това ОПТИКС става една от първите компании в България с такава сертификация.

През 2007-ма призът за иновативно предприятие за пореден път се присъжда на ОПТИКС. Годината е знакова поради внедрената петорно интегрирана система за управление, обединяваща пет международни стандарта – с тях фирмата става първата в страната и една от първите в Европа с такава система. 2008 година се характеризира с получаването на Голямата награда на Българската стопанска камара за принос в развитието на българската икономика и почетен знак – плакет за сътрудничество от „Артилерийско въоръжение и боеприпаси”. ОПТИКС става първата българска компания, получилa японската награда „Босей – стремеж към звездите”, присъдена за ефективността на петорната система за управление.
Важен момент от 2009-та е стартирането на обновената немско-българска инвестиция SCHÖLLY-OPTIX OOД. През тази година Баварското представителство в България отличава ОПТИКС като българско предприятие с най-големи заслуги в двустранните икономически отношения. Компанията получава и Сертификат за отлични практики в подкрепа на здравето на работното място, предоставен от Европейската програма „Промоция на здравето на работното място”.

Едно от най-големите постижения на компанията е мажоритарното ѝ участие в проекта „Синя граница” за охрана на Черноморското крайбрежие. Договорът е сключен в началото на 2010-та, а проектът е завършен през 2011 година с основна цел да покрива Шенгенските стандарти, искани от Европейската комисия. Проектът е осъществен от международен консорциум като дяловото участие на ОПТИКС в него е 46%. Българската гранична полиция е оборудвана с всички изискуеми за морските операции изделия – да засича, идентифицира и проследява морски плавателни съдове и други нелегално преминаващи нарушители в зоната на тяхната отговорност (териториални води, ексклузивната икономическа зона и зоната за издирване и спасяване), чрез техническо сътрудничество с други подобни системи на държавите- членки на ЕС и НАТО.

ОПТИКС участва и като основен подизпълнител в проекта „Зелена граница”, свързан с охраняването на границата ни с Турция. През годината за четвърти път е спечелена наградата за „Иновативно предприятие на годината”. Поредният цех – „IR и UV обективи” – компанията открива през 2012 година, с инвестиция от 5.8 млн. лв. в резултат на финансирането по оперативна програма „Конкурентоспособност”.

Зад всички тези години се крие огромна работа и доверие в специалистите. Създават се истински условия за творчество и иновации на инженерния екип. И той се отплаща с разработки на уреди от ново поколение, за което получава и редица отличия.

15 години след началото, ОПТИКС се ползва с авторитет на международните пазари и предлага отлични оптични решения, които съчетават качество и иновации и доказват, че в България може да се работи на световно ниво. А на международните изложения в областта на военната и отбранителна техника, провеждани в Южна Африка, Англия, Абу Даби, Бразилия и в други страни – авторитетът на компанията върви успоредно с утвърждаване името на България.

Успехите на ОПТИКС са успехи на целия екип на компанията – е неписаното мото, което 15 години следват тук. Водеща за него е постигнатата приемствеността между професионалисти и млади инженерни кадри. Резултатът е приблизително 490 силно мотивирани работници и служители, сред които преобладават младите специалисти, инженери и мениджъри. Мотивирани от признанието на работното място. Обединени от общите си интереси извън него. Празнуващи от сърце. И с доверие към ръководния екип, който 15 години продължава да доказва, че бизнесът не са само производствените успехи, а и каузите, които си струва да се подкрепят. В годината на 15-тия си рожден ден с жеста на истинския съвременен будител ОПТИКС подкрепи създаването на документалния филм на Ф2Ф Студио за Симеон Велики и Златния век на България. Защото ако историята не се разказва, лесно можем да изгубим пътя си – тогава къде ще празнуваме успехите си?

За ОПТИКС е ясно – в Панагюрище. Там, откъдето тръгва историята на една частна компания с безкраен хоризонт. Честит юбилей, приятели! И Ви благодарим за подкрепата!

галерия снимки: ОПТИКС празнува

Може да харесате още...