Протести в деня на будителите – лекарите

prot-lek1В деня на Будителите медици излязоха на предупредителен протест пред болниците. В Пловдив лекари и медицински сестри протестираха за половин час по обяд. Пред хирургиите на УМБАЛ “Св. Георги” те издигнаха лозунги: „НЗОК на хората“ и „Върнете ни 2та милярда.“

Д-р Георги Кръстев, председател на Районната лекарска колегия на Българския лекарски съюз обясни, че не са съгласни с предложения проектобюджет за следващата година и моментното изпълнение на бюджета на НЗОК за тази. Синдикатите имат пълната подкрепа от страна на лекарската колегия за отхвърлянето на prot-lek3предложения проект за бюджет, каза за F2F TV Кръстев. Той сподели, че се надява лекарите-депутати от 42-рото Народно събрание да не одобрят проекта за бюджет за 2014 година.“На ръба на катастрожа в здравеопазването сме“ – предпупреди медикът и допълни, че незабавно трябва да се осигурят деца,пенсионери и социално слаби. Медиците настояват да се поеме ангажимент към спешна помощ и онкоболните.„Освен медицинската общност и синдикатите, медиците имат голяма подкрепа от свободните граждани и това е важно“ – споделиха лекари.

Денят на Будителите не случайно е избран за първи ден от протеста на лекарите, те искат да съхранят живи, здрави и просветени хора. На въпроса до къде ще се стигне протеста и какво ще стане, ако не се удовлетворят исканията им, д-р Кръстев отговори: “Днес протест, утре стачка!“, като допълни, че стачката е форма на диалог.

текст и снимки: Райна Павлова

Може да харесате още...