Обезопасяват над 200 електрически стълба в района на Сливен

Над 200 електрически стълба в района на Сливенще обезопаси този месец EVN България. От дружеството съобщиха, че насочват усилията си към най-рисковите места от електроразпределителната мрежа. Дейностите са част от проекта “Живот за царския орел”, който се стреми да  опази популацията на застрашения вид и да намали смъртните случаи при птици, причинени от контакт с електроразпределителната мрежа.

Обезопасителните дейности включват най-съвременни средства – т. нар. изолатори. Очаква се те да осигурят от една страна безопасност за царския орел, а от друга -да повишат сигурността на доставките на електроенергия за населението от района.

Проектът е разработен в партньорство с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Първият обект беше изпълнен през 2015 година на територията на община Харманли и включваше изграждане на близо 45 км от т. нар. ПАС система, която представлява нови изолирани проводници по дължината на електропровода. В момента продължава извършването на техническите дейности по втория обект на проекта – в района на общини Тополовград и Елхово. Той предвижда кабелиране (вкопаване под земята) на въздушни електропроводи с обща дължина от близо 50 км.

 

Може да харесате още...