Плевнелиев наложи частично вето на актуализацията на бюджета, депутатите със съкратена ваканция… от един ден

rosen_plevnaliev_001Както се очакваше от изявление в понеделник след срещата му с финансовия министър, президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане някои от текстовете по актуализацията на бюджета. Да, ама депутатите са в летен отпуск.  Който – за кумова срама се съкращава. Но… с един ден. 

И така – държавният глава връща 3 пункта:

1. § 1, относно чл. 1, ал. 1, раздел I. “Приходи“, т. 1 „Данъчни приходи“

2.§ 1, относно чл. 1, ал 2, раздел “II. Разходи“, т. 4 „Резерв за непредвидени и неотложни разходи“

3. § 2, т. 3 (с която се изменя текстът на § 13, ал. 1 от Преходните и Заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.) и т. 4 (с която се създава нов § 14а) от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.

Мотивите:

Правителството не е спазило задължението да подготви актуализацията на бюджета в условия на прозрачност и открит диалог с представителите на бизнеса, синдикалните организации, местните власти и обществото – подчертава Плевнелиев.

Аргументите за разплащане с бизнеса са основани на данни, които не са дoстъпни за обществото, допълва още той и продължава: Правителството не публикува регулярни данни (месечни данни) за размера на неразплатените задължения на отделните министерства, както и размера на невъзстановения данъчен кредит (невъзстановено ДДС). За да може да се проведе дискусия по актуализацията на бюджета и обществото да прецени правилността и дълбочината на аргументите, които са основание за актуализацията, то трябва да има достъп до тези данни.

По отношение на приходната част не бе представен прозрачен и аргументиран анализ на очакваното развитие на данъчните приходи – е другият аргумент на държавния глава. Според него са били използвани оценки на приходните агенции без да се дава информация на какъв анализ са основани тези оценки и в каква степен очакваните по-ниски приходи са следствие от развитието на икономическата активност, и в каква – на по-слаба събираемост, определена от неефективност на приходните администрации.

Дълговото финансиране на нарастващ дефицит е изключително опасен път, по който, ако една страна тръгне, връщането назад е много болезнено – предупреждава още Плевнелиев. По думите му, увеличаването на дефицита и задлъжнялостта по този начин е безотговорно както спрямо нас, така и спрямо бъдещите поколения.

Според президента не на последно място актуализация на бюджета не съдържа ясни стъпки за изпълнение на заявените от правителството политики за борба със сивия сектор в икономиката, контрабандата и за повишаване на събираемостта.

В актуализацията на бюджета е предвидено намерение за допълнителен държавен дълг в размер до 1 млрд. лв. “Този дълг, обаче, отново не е насочен към подкрепа на активна политика за повишаване на конкурентоспособността, растежа и подобряването на бизнес средата”, казва президентът. Нещо повече, въпросите относно неговата необходимост, предназначение, ефект върху икономиката, обществото и бъдещото поколение останаха, според него, без убедителни отговори. Новият заем е предназначен за осигуряване на буфер, което в никакъв случай не е активна политика, твърди той. И още – в мотивите към закона не е представен анализ за това кое е оптималното ниво на фискалния резерв, как е изчислено това ниво и доколко страната се нуждае от формирането на допълнителни буфери, и коя е тяхната приемлива цена. Освен че тези буферни резерви ще струват на българските данъкоплатци допълнителни плащания по лихви, липсва и информация кои точно политики ще се финансират и по какъв начин те ще бъдат осъществявани, категоричен е държавният глава. В заключение констатира, че Законът не съдържа гаранции за целесъобразно, прозрачно и подлежащо на публичен контрол разходване на този заем.

Коментарите на политиците по частичното вето са очаквани. Очаквано е също ваканцията на депутатите да се съкрати. Но пък тотално неочаквано – това да стане с един единствен ден. Особено пък при това изявление на председателя на НС Михаил Миков: “Отчитайки тежестта на аргументите на президента и на министър-председателя и интереса на българското общество, както и нагласата в повечето политически партии и парламентарни групи, считам че е необходимо народните представители да се запознаят с изложението на президента, за да преценят на свой ред основателността на тези аргументи и становища.”

И така – тежестта на аргументите и интересът на българското общество се оказаха, че не струват и петак, щом още 23 дни избраните от народа да го представляват в Парламента ще продължат да почиват. Извънредното заседание на Народното събрание ще е на 30 август, петък, от 10.00 часа.

 

Може да харесате още...