Орешарски обвини Президента в груба намеса в работата на изпълнителната власт, но очевидно се вслуша в съвета за обществено обсъждане, защото Кабинетът започва консултации с бизнеса, НПО-тата и синдикатите

poresharskiПравителството започва поредица от консултации с бизнес асоциации, с неправителствени организации, със синдикати и други относно фискалната политика и актуализацията на бюджета за 2013 година. Това се казва в позиция на премиера Пламен Орешарски по повод частичното вето на Президента върху Закона за държавния бюджет.

Орешарски определи наложеното вето като груба намеса в работата на изпълнителната власт и още една стъпка в поредицата от небалансирани и едностранчиви действния, които президентът предприема напоследък в “противоречие с конституционно възложените му функции на надпартиен, балансиращ и обединяващ фактор в обществения и политически живот”. В изявление по повод върнатите за ново обсъждане текстове, министър председателят заяви, че основните цели на актуализацията са насочени към коригиране на възприети в последните няколко години фискални политики, които – по думите му – са задържали икономическия растеж и ограничаваха възможностите за подпомагане на социално слабите групи в обществото ни.

Орешарски припомня, че ръководство на ГЕРБ още през февруари се отрече от водената до този момент фискална политика и дори уволни своя вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков. “Половин година по-късно представители на същата партия, вече като парламентарна опозиция, заеха обратна позиция, като настояха новото правителство да продължи да изпълнява бюджета, съставен от г-н Дянков, т.е. да продължи неговите фискални политики, критикувани по-рано от самите тях. Изненадващо към тази позиция днес се присъедини Президентьт с наложеното от него вето, отново с икономически неиздържани и политически пристрастни аргументи, повтарящи тези на опозицията” – посочва премиерът.

Според него, наложеното от Президента вето възпрепятства набелязаните корекции във фискалната политика. Той предупреждава, че “дори при евентуалното му отхвърляне от страна на НС остава ефект на забавянето на тези корекции с неблагоприятни последици върху цялото социално-икономическо развитие на страната”.
По-рано през деня, следа заседание на МС пресцентърът съобяи, че анализът на изпълнението на бюджета за първото полугодие показва сериозни негативни тенденции по отношение на данъчните приходи.

Може да харесате още...