Купуват кислороден концентратор за хора с муковисцидоза от три благотворителни инициативи в Пловдив

muko-1uni11779, 10 лева дариха пловдивчани за каузата да се закупят кислородни концентратори, без които в критични ситуации деца и младежи с муковисцидоза не могат да дишат. Средствата са от три благотворителни инициативи: първоюнската творческа работилница, в която деца оцветяваха гипсови фигурки на приказни герои през целия ден; акция „Сиси“ в училище „Кочо Честименски“ и рок-концерта на групите РЕНЕГАТ и IVORY TWILIGHT в пловдивския Театър на 9 май по идея на вокала на РЕНЕГАТ Константин Кацаров.

Творческата работилничка, разположена под две шатри в градинката на Джумаята в Деня на детето, набра 1292, 10 лева, 93 лева от които – само на монети. Тук, освен оцветяването на гипсови фигурки, малчуганите можеха да си наредят сами muko-1uni4гривна и гердан от разноцветни мъниста, а родителите – да поръчат портрет на детето си, нарисуван от талантливите възпитаници на Националната художествена гимназия “Цанко Лавренов”, да си изберат пъстър балон или роза със слогана на кампанията Муковисцидоза-да добавим живот, изработена от Незабравка Асенова от Стара Загора, майка на пеперудено дете. Стикер с надпис ДАРИТЕЛ и със същото послание получаваше всеки, който се включи в акцията и отнесе със себе си предмети от работилничката, организирана със съдействието още на Национален алианс на хора с редки болести, Асоциация на студентите медици в Пловдив и на пловдивската Община.

Акция „Сиси“ в пловдивското училище „Кочо Честименски“ набра 93 лева от продажбата на картички с цветя и пеперуди, sisiкоито деца от първи и трети клас изработиха сами в занималнята по идея на първокласничката Силвена Касабова, която е най-малкият доброволец на Асоциация Муковисцидоза заедно с майка си Калина.

Даренията от благотворителния концерт на пловдивските рок-банди пък станаха известни сутринта на 1 юни, когато урната беше отворена в присъствието на председателя на Асоциация Муковисцидза Светлана Атанасова.

Очаква се още днес тя да внесе сумата от трите акции по сметка на Асоциацията. Средствата ще покрият купуването на един кислороден концентратор и той ще остане като оборотен, за да се предостави на пациент в нужда. Проблемът е, че заради цената им малко родители могат да си позволят индивидуални апарати за дишане. И когато kkkkkсъстоянието на някое дете или младеж се влоши, Асоциацията изпраща в семейството за временно ползване концентраторите, с които разполага.

В случай на спешна нужда от кислороден концентратор, и в момента сме готови да реагираме, заяви Светлана Атанасова и призова пациенти и родители на деца, болни от муковисцидоза, да я търсят при необходимост на телефон: 0899850441

Светлана още веднъж благодари на всички, които се включиха в благотворителните инициативи. Кампанията за въвеждане на евростандарт за лечение на рядката болест, обаче, продължва, тъй като трайно решаване на проблема с достъпа до качествено наблюдение и терапия на хората, страдащи от муковисцидоза, може да се случи с волята на политиците. Въвеждането на евростандарт ще повиши не само качеството на живот, но и продължителността му – защото в Европа тя е до 3, 4 пъти по-висока в сравнение със средната продължителност на живот у нас – 12, 5 години. Ако искате да подкрепите кампанията Муковисцидоза-да добавим живот, може да го направите с един лайк на фейсбук страницата й 🙂

Може да харесате още...