3 агроорганизации настояват за спешна среща с премиера заради напрежението между ДФ Земеделие и Министерството на земеделието

kravi_pasatБЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ БИОПРОДУКТИ, АСОЦИАЦИЯ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ и НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ разпространиха чрез медиите декларация до премиера Пламен Орешарски, в която се иска спешна среща с него заради напрежението между Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) и Министерството на земеделието и храните. Те наричат отношенията “срамни спектакли”, заради които, обаче, към този момент България не може да си позволи загуба на време, тъй като сме пред прага на “загуба на огромни средства от европейските фондове и в ситуация на сериозно забавяне на сроковете за одобрение и подписване на договори за стотици проекти”.

“Събитията от 9 юли, довели до масова оставка в Управителния съвет на ДФ Земеделие и до спиране на достъпа на Директора на ДФЗ до класифицирана информация, поставя под съмнение легитимността на управлението на фонда и води до невъзможност за взимането на каквито и да е решения”, отбелязват от агроорганизациите и като напомнят, че този въпрос засяга десетки хиляди земеделски производители, общини и малки предприятия в селските райони, призовават премиера за спешно решение, “ако е необходимо с персонални промени, така че максимално бързо фондът и министерството да заработят в екип и да се вземат важните и нетърпящи отлагане решения”.

Според подписалите декларацията, тази криза не е по-малко застрашаващ стабилността на страната от банковата, “тъй като ДФ Земеделие оперира с огромен финансов ресурс, а от стабилността в развитието на сектора зависи продоволствената сигурност на страната и социалния мир в малките населени места, където земеделието е основният поминък на хората”.

В сряда на извънредно заседание на ДФЗ се стигна до хвърляне на оставки на УС на Фонда след като министърът на земеделието поискал оставката на шефа на ДФЗ Мирослав Николов, а той не пожелал да я даде.

На сайта на ДФЗ днес една след друга валят новини за разплатени средства към Общини и одобрени бенефициенти по различни програми.
На сайта на МЗ по темата е тихо. Прессъобщение от 7 юли гласи, че “днес се състоя среща между министър-председателя г-н Пламен Орешарски, министърa на земеделието и храните проф. Димитър Греков, изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“- Разплащателна агенция /ДФЗ – РА/ Мирослав Николов и зам.-изпълнителния директор на ДФЗ – РА Виолета Александрова. На срещата бе постигнато единомислие в позициите за подкрепа на българските земеделски производители и финализиране на проектите по всички мерки, които се разглеждат от Фонда”.

А е лято. И замириса на… земеделски протести…

Може да харесате още...