Съдът допусна да се разгледа искането за касиране на изборите

izbori_003Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на 96 народни представители от 42-ото Народно събрание за оспорване на законността на изборите от 12 май. Съгласно определението, Съдът изиска от ЦИК да предостави резултатите от проверка на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” към Министерството на регионалното развитие и благоустройството по решение на избирателната комисия от 29 април тази година на избирателните списъци от гласуването в Турция, както и решения на ЦИК № 2607-НС и 2620-НС от 12 май.

Едновременно с това Съдът остави без уважение искането да бъдат изискани от Върховната касационна прокуратура материалите по образуваното досъдебно производство, предмет на което е случаят с намерените изборни бюлетини в печатницата в Костинброд. Без уважение остава и искането за разглеждането на делото в открито заседание.

Доказателствата по претендираните нарушения са събрани в три тома. Твърди се за недопустима агитация в деня за размисъл и в изборния ден; участие по време на кампанията на социологически агенции, обвързани с политическа сила, участник в състезанието, съдействало за промяна на обществено-политическите нагласи за гласуване; гласуване зад граница в противоречие с Изборния кодекс; неспазване на нормативните правила при водене на регистъра на жалбите в ЦИК и купуване на гласове.

Заинтересованите страни по делото са Народното събрание, президентът на Републиката, Министерският съвет, министърът на вътрешните работи, министърът на външните работи, министърът на правосъдието, министърът на регионалното развитие и благоустройството, Върховният административен съд, главният прокурор, омбудсманът, Централната избирателна комисия, Фондация „Прозрачност без граници”, Гражданска инициатива за свободни и демократични избори, Национална асоциация „Българско сдружение за честни избори и граждански права”, Фондация „Младежка толерантност”, Институтът за социална интеграция, Институтът за развитие на публичната среда, Българският хелзинкски комитет.
Те ще могат да представят писмени становища и доказателства по делото след като получат преписи от искането и от определението като спазят срока от 7 дни за това.

Вносителите на искането също ще получат препис от решението и в същия срок могат да представят допълнителни съображения по делото.
След получаване становищата на страните и представените доказателства Конституционният съд ще прецени необходимостта от изискване и допускане на други доказателства, заявяват от Съда.

източник: Конституционен съд

Може да харесате още...