Безплатна правно-информационна система поиска бизнесът от депутатите

 

 computer_handsЗа по-малките фирми е проблем да следят промените в законодателството. „Много от тях не разполагат с платените правно-информационни системи и ако чрез Интернет можете да си осигурите достъп до по-важните закони, то такъв достъп много трудно можете да си осигурите до подзаконовите нормативни актове“ – това каза главният секретар на Българската Търговско Промишлена Палата Васил Тодоров пред зам.-председателя на парламента Мая Манолова при обсъждането на идеи за изменения в правилника за дейността на Народното събрание. Той подчерта, че е необходимо да се осигури правно-информационна система, която е безплатна и чието поддържане е осигурено с публичен ресурс. Това ще е от полза за фирмите, които са по-малки и нямат консултанти – юристи, да съобразяват своята работа с последните промени в законодателството. Васил Тодоров изрази надежда тази идея, повдигана и при старта на предишния парламент и пред Министерския съвет, да бъде най-накрая реализирана.

По отношение на достъпа до информация, свързана със законодателния процес, според БТПП акцентът би трябвало на бъде върху публикуването в Интернет на всички съпътстващи законопроектите документи, тъй като те не представляват търговска тайна, вместо да се създават допълнителни процедури за достъп до информация. В тази връзка Васил Тодоров предложи да се въведат стриктни правила за публикуване на информацията, с която работят парламентарните комисии, на сайта на Народното събрание.

Главният секретар на БТПП отбеляза, че по отношение на оценката за въздействието на законодателните промени е добре да се разработи методика, която да стандартизира процеса и да улесни МС и народните представители при упражняването на законодателна инициатива.

Необходимо е да има гаранции за спазване на нормите на Правилника за работа и съответно по-сериозен контрол от страна на ръководството на парламента, подчерта още Тодоров и като аргумент посочи пример от края на дейността на 41-то Народно събрание, когато при приемането на промените в Закона за публичност на имуществото на висши държавни служители половината от разписаната процедура за приемане на закони, по думите му, не беше спазена.

източник: пресцентър БТПП

Може да харесате още...