Испанският художник Фернандо Eрвас с неговите “Отражения от една изгубена мечта” – в София

nina-fernando1Мултидисциплинарната изложба „Отражения от една изгубена мечта” на испанския художник Фернандо Eрвас ще се открие на 18 май от 18.00 часа в Нощта на музеите и галериите в пространството на галерия „Мисията” на Държавния културен институт при Министерството на външните работи.

Работите на Фернандо отразяват самотата на индивида, необходимостта от религия и семейство и едновременно с това – инстинкта за оцеляване. Изложбата съдържа картини и видео инсталация – съвместна работа с българския фотограф Нина
Николова и американския музикант Марвин Фрейтаз. Произведения са с богата образност и характер, вдъхновени от състоянието на Испания и България, поднесени като стилна поетична метафора.

Един творчески експеримент, който изследва границите между различните артистични езици и тяхното сложно взаимодействие – изпълнено с нюанси, които провокират вълнение и размисъл.

В една своеобразна антропология на забвението, чрез стилистичната си изтънченост, работите на Eрвас предават въздействащ символен заряд като поднасят енигматичната сила на изчистени метафори. И този път творбите му от гипс, желязо и цимент предават пречупена проблематика през образността на несъзнаваното.

Изложбата в София е организирана от Antígona Producciones със сътрудничеството на Испанското посолство в България и Държавния културен институт при Министъра на външните работи. През април тя беше представена в Испания, а сега в нов вид, подготвена специално за българската публика, ще бъде представена в галерия „Мисията”. Ще я открият Людмила Димитрова, директор на културния институт на Министерството на Външните работи и Ариел Илиеф от Испанското посолство.

Може да харесате още...