Няма повдигнати обвинения по случая с печатницата в Костинброд; пресконференция разигра процесуално-следствени действия пред медии

izbori_001Прокуратурата няма да седи и да наблюдава извършването на престъпления, без да прави нищо. Това e  заявил главният прокурор Сотир Цацаров  на специална следизборна пресонференция, която се очакваше главно заради случая в печатницата в Костинброд. Ден преди изборите фактът на проверката получи различни интерпретации в медиите и накара политически партии да нарушат деня за размисъл с изявления по случая.

На този етап, обаче, не е повдигнато нито едно обвинение. Според Цацаров, установено е само, че възложителят на поръчката за отпечатването на бюлетините – главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков, не е упражнил никакъв контрол как тя се изпълнява. Нула цяло и нула, е казал точно обвинител номер 1, цитиран от Медияпул.

И е направил демонстрация наживо на процесуално-следствени действия със свидетели и поемни лица. Така – в продължение на 2 часа се отваряли запечатани пликове с намерените бюлетини, чели се и свидетелски показания, разказват от медията. Според колегите, основната цел е била да се покаже, че в печатницата в Костинброд е имало напълно редовни бюлетини, а не само брак, както твърди нейният собственик. Палетите съдържали бюлетини за различните многомандатни райони и даже имали етикети – Благоевград, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Външно министерство (бюлетини за чужбина), Варна. Снимките на надписаните купове пакетирани бюлетини бяха показани пред медиите, свидетелстват още от медията.

Още в петък вечерта главният прокурор съобщава на президента за първите действия по разследването. И получава задача за незабавна охрана на бюлетините. Цацаров предлага информация за случая да се изнесе след изборите на 12 май. Но заради разгласяване в една от телевизиите на случая в събота, около 17.00 часа, поради огромния медиен интерес, прокуратурата била принудена да публикува прессъобщение.
Не можем да говорим за вина на служебното правителство, а за евентуална отговорност на длъжностни лица от Министерския съвет или от неговата администрация, е казал още Цацаров на пресконференцията. И е заявил, че Изборният кодекс позволява подобни неща да се случват. В закона трябва да е записано, че бюлетините се печат в печатницата на БНБ и държавата трябва да осигурява тяхното транспортиране до избирателните секции, е категоричното становище на обвинител номер 1.

Може да харесате още...