Спешното отделение в Пловдив – като по филмите; в страната не стигат 2000 души в спешния сектор

bolnica-mistyrПовече от 2000 души не достигат в Спешната помощ у нас, съобщи в Пловдив министърът на здравеопазването проф. Николай Петров. Той призна, че има недобра координация между диспечерите на телефони 112 и 150. По темата за липсата на медици в спешните отделения министърът изрази надежда, че проблемът може да бъде решен чрез новата Стратегия в сектора за преиода 2014-2020 година, в която се залагат 300 млн. лева за Спешната помощ. По другия въпрос – за координацията след подаден сигнал на телефон 112, професорът посочи две възможности за справяне: съвместяване между двата телефона, което софтуерно означава, по думите му, гълтане на сериозен финансов ресурс и следователно е неприемливо. И назначаване на 1-2-ма служители към двете централи, които да осъществяват конферентна връзка в случай на нужда. Така в реално време, без да се губят ценни минути, ще се действа според истинската спешност, стана ясно от изказването на здравния министър. Той се ангажира, че ако в рамките на оставащия му мандат проблемът не успее да се реши, подготвянето му за осъяествящване от следващия екип на здравното ведомство ще е факт.

bolnica-mitropolitМинистър Петров беше в Пловдив, за да открие изцяло ремонтираното Спешно отделение на УМБАЛ „Св. Георги“. Това е първият мащабен ремонт от 30 години насам и сега – освен модерния дизайн, болницата може да се похвали със съвременно оборудване. Чрез преустройството коренно се променя организацията по приема на пациенти като се осигурява разделяне на потока от спешни и планови пациенти. Всяко звено е оцветено различно за удобство на пациентите, съобщи директорът Карен Джамбазов и след като митрополит Николай освети придобивката, разведе гостите из отделението.

За първи път Спешното отделение се сдобива със зали за пролежаване, където пациентът ще може да остава за наблюдение 24 часа. Цялостният ремонт е на стойност 1 980 254,17 лв. Част от средствата – 1 464 000 лв – са осигурени чрез продажба на рушащи се недовършени сгради на повече от 30 години, собственост на болницата. Останалите 516 254,17 лв. са инвестиция на лечебното заведение.

leglo-bolnivcaДве нови флуидни легла за пациенти с тежки изгаряния като тези след катастрофата на АМ Тракия – са още сред новостите, с които се гордеят лекарите в университетската болница. Те съдържат много фин силициев пясък, който под влиянието на турбина се задвижва като полученият ефект е все едно пациентът лежи във вода. Когато двигателят спре, леглото става с твърда повърхност. Това е удобство при извършване на манипулации като сърдечен масаж, когато основата на леглото трябва да е неподвижна, а не да пружинира. При спиране на движението на пясъка в леглото може да се моделира тялото на пациента според самата манипулация – слагане на венозни източници и т.н.

Новост е и изградената за 1, 3 млн. лв. хибридна операционна зала в Клиниката по съдова хирургия и ангиология. Средствата са изцяло на лечебното заведение и с тях е осигурено още усъвършенствано оборудване за рентгенови медицински operacionna-=bolnicaизображения, модерни осветителни системи, прецизна анестезиологична техника и монитори за наблюдение и контрол на важни жизнени параметри, както и мултифункционална оперативна маса.

Впечатлен съм, каза след обиколката здравният министър и подчерта, че с 1 400-те си легла, пловдивската университетска лечебница е най-голямата в страната, а Спешното й отделение – с всички предпоставки за успешност. През него годишно преминават над 70 000 пациента.

Браво за новостите, които видяхме, че са като на филм, но каквото и оборудване да се случи в нашите болници, новият парламент не приеме ли качествена и адекватна стратегия за здравеопазването у нас, отговаряща на всички европейски стандарти за лечение и грижа – отделенията ни ще бъдат като на филм, но само в картинката… зад кадър ще остава тежкия дъх на обреченост, който все още българският пациент вдишва…

Може да харесате още...