Иван Хаджийски: Персоналният инструктор по фитнес спестява травми за цял живот

personal trainer2В 7:30 часа във фитнес залата има 5-6 човека, 15 минути по-късно вече сигурно са над 20. До няколко от тях плътно са персоналните инструктори. Преди години, когато фитнес залите можеха да се преброят на пръстите на едната ръка, инструктори нямаше. Имаше пазванти, които щом ти свърши часа, ти свиркаха да излизаш – разказва Иван Хаджийски, докато наглася пътеката ми на 20 минути. В 10-ти клас обикновено момчетата тренират, за да направят мускули. Нямах никаква представа от функционирането им и от механиката на ставите. Така – гледайки какво правят батковците, си прецаках рамото и кръста.

Понякога травмата може да стане хронична. И точно това е ролята на персоналния фитнес инструктор – да те предпази и едновременно да ти подбере най-подходящия комплекс упражнения, после да следи правилно ли се изпълняват, да ти препоръча режим за хранене и релакс.

Докато разговаряме, Иван наблюдава какво отчита пътеката, какво е и моето поведение. Ако ти се завие свят, има няколко начина да спреш – бърз, който не ти препоръчвам; постепенен – от този бутон уредът ще спре на стъпки и още един – да стъпиш на платформата от двете страни на движещата се лента, казва ми. Все едно е предусетил как ще се почувствам. Минута по-късно, когато всичко ми се завърта, правя точно каквото ме е посъветвал.

Докато разтягам бедрените си мускули, не спирам да слушам: Човек трябва да се научи да познава тялото си. Съгласявам се с Иван. Сега ще ми покаже как да работя върху така наречените паласки. Не усещаш как ги закръгляш, а когато наближи пролетта просто искаш да ги махнеш с едно движение. Но не може. Започвам да броя.

В медицинския колеж, където след училище завърших рехабилитация, си дадох сметка защо си докарах травмите като десетокласник. Неправилното движение изкарва ставата от анатомичната й позиция и с малко повече тежести – си готов, казва Иван. Вече наглася на най-малката тежест първия от уредите за трниране на гръб. Аз съм работил в болница и съм вдигал на крака лежащо болни; нали знаеш – освен инструктор, от 1998-99 година се занимавам и с масаж, вмята. Вярвам на думите му, защото виждам, че го търсят за помощ хора с дископатии, плексит, шипове, дискови хернии, изкривявания на гръбнака… С правилни тренировки и лечебна гимнастика много може да се направи, обяснява.

По-трудно се свалят килограми и се поддържа стегнато тяло след 35, какво препоръчваш за жените, които искат винаги да изглеждат като на 25 – питам? Във фитнес залата съм, но все пак съм журналист 🙂 Отговаря ми, че е важна дисциплината, за да свикнем със спорта. Тялото само започва да си иска движението, ако му позволим за 2-3 месеца да разбере какво му дава. Според Иван вакуум терапията на корем, бедра и седалище, която на практика постига извеждане на водата от тялото; фитнеса, чрез който с потта се изхвърлят отровите и се оформят мускулите; правилното хранене – през 3 часа разделно – и релакс масажа веднъж седмично – съчетано заедно – са добра програма за дамите, на които годините започват да дават отпечатък върху телата им.

Приключила съм с упражненията на уредите за крака, корем и вече се насочваме към гиричките и ластика за ръцете. personal trainer3Фитнесът вдига адреналина и ендорфина – излизаш по-потен и по-щастлив, усмихва се Иван. Казва ми като за начало да направя две серии по 15 движения от всяко упражнение. И когато приключвам, той вече е готов да посрещне следващия си клиент: дама, която съвсем скоро е родила и след консултация с доктор, вече няколко пъти идва в залата. Не е изолиран случай – напротив. Оказва се, че освен жени след раждане, той тренира с еднакъв успех млади момичета (като на снимката към материала), тийнейджъри с неправилна стойка, дами, които искат да се стегнат преди лятото, други в менопауза или с проблемно тегло.

Това, което казвам на всичките си клиенти – че спортът трябва да е за здраве, а не здравето да е в името на спорта. И че няма невъзможни неща, изпраща ме Иван Хаджийски. Фитнес залата вече не ми изглежда толкова непосилно и скучно място. Планирам следващите си часове в Клуб Тотал Спорт в Пловдив.

 

Може да харесате още...