Червената църква до Перущица грейва със 121 прожектори и лампи

Chervenatacarkva-restavriranaЧервената църква до Перущица, един от най-забележителните раннохристиянски паметници в Югоизточна Европа, вече е готова да посрещне своите посетители. Това съобщи за медиите Иван Гушков, управител на фирмата, която заедно с други свои колеги, обединени в Консорциум „Археология и реставрация“, обнови базиликата.

Проектът е за консервация и укрепване на съществуващите руини от църквата, път до нея, приемна сграда и паркинг за автомобили и вече е завършен. Църквата е укрепена като е свалена старата дървена подпираща конструкция и е поставена нова метална. Специално художествено осветление с 14 прожектори и 107 лампи ще привлича туристите и през нощта.
700-те метра до храма вече са настлани с бетонови павета, подпрени с подпорни стени и защитно съоръжение, тъй като пътят е до голям напоителен канал. Понеже районът е вододайна зона, е изградена и тройно защитена яма за отпадните води, което не е обичайна практика.
До църквата е изградена приемна сграда с 8 изцяло климатизирани зали, в които е разположен информационен център. Изградени са още водопровод и канализация и целият обект е с видеонаблюдение.
Реставрацията на Червената църква до Перущица не е първата задача, с която пловдивският консорциум се справя успешно. Миналата година централната част на Пловдив буквално грейна с изцяло обновения Римски стадион, дело на същия екип.

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. F2F TV каза:

    Ще проверим, и ще информираме нашите читатели 🙂 Но това, което и преди сме публикували – Министерството на културата излезе със сериозни предписания до дядо Николай…

  2. Василка Беева каза:

    Хвала на пловдивския консорциум. А какво стана с църквата костница в Батак? Налудничавите идеи на наместниците на владиката още ли държат да има служби в нея? Знаете ли нещо по въпроса?