В Пловдив: смешен плач – дядя Ваня самозапали снимката си… Кой ще им каже да спрат театъра?

diadiaVania1Eто този въпрос ме преследва през последните две седмици – като неизбежната пролет, която ще дойде след зимата на българското недоволство… Кой ще каже на протестиращите да спрат безумците сред тях  преди да са ги освиркали всички като некадърни комици? Очевидно, няма да са националните медии. Защото те ще нагнетяват напрежение дори и само един единствен човек – независимо от психичното му състояние – да твърди, че остава на пост пред амбразурата на статуквото. Което, впрочем, няма никакво намерение да се сдаде толкова лесно. Позицията на медиите, в случая би била похвална, ако мереха със същия аршин и други теми за излъчването им в ефир, а не се суркаха по подгъва на социалната патетика, която след справедливото изригване през февруари днес вече се превръща в пошла театрална постановка.
Една тема просто трябва да си тръгне сама от социалното битие преди да е зачеркнала истинския си смисъл заради самоизчерпване… Защото десетките хиляди хора на България, които излизаха през февруари, за да протестират срещу неслучването в страната ни на нормален и спокоен живот, днес вероятно са по-уморени от всякога. И то заради актьорите, които излязоха да се поклонят пред публиката като автори на общественото недоволство.

Кой надъхва тези хора да си вярват толкова? И защо така услужливо телевизиите се надпреварват да споделят с тях ефира си? Къде остана дебатът за илизането от кризата? В който, доколкото има опити да се постави на дневен ред, някои самовлюбени водещи размахват въпроси от сферата на слуховете до прогнозата – забележете: не на социолози или политически анализатори, а на астролози…

Е, не е истина.

И ако в запис на опозицията от онова бурно време в зората на демокрацията Петър Младенов се твърди, че изрича паметната фраза „По-добре танковете да дойдат“, днес май по-добре е … гадателките да дойдат. Или в краен случай дядя Ваня – този революционер на мисълта и жеста от Пловдив, който днес реши символично да се самозапали, изгаряйки публично собствената си снимка… Няма лошо и рокерите да дойдат, нищо че чак сега се сетиха да недоволстват срещу високите местнни данъци. И всички ще бъдем братя на вятъра. С енергията, която имаме, ще се превърнем в собствени ел. централи и ще светим, ще светим… Поне до изборите.

Добре е да не забравяме, обаче, че пак ще ни направят сметката от енергото. И пак ще трябва да си я платим.

Затова, колкото и обратно на логиката да ви се струва – време е просто да спрем протестите! Това не означава да се примиряваме. Но да започнем да слушаме внимателно кой какво казва. За да не стане късно, когато осъзнаем, че докато някой е правил театър на улицата, в Парламента мислещите хора можем да ги преброим на пръсти.

снимка: plovdiv-online

Може да харесате още...