В Пловдив токът и протестите се превръщат в трагикомедия – дядо Николай дарява Ролекса си, за да плати за храма, EVN гори в пламъци

dyado_nikolai_01Истинска трагикомедия цари под тепетата във вторник. Докато при президента в столицата заседава Консултативният съвет за национална сигурност, във втория (май все още) по големина град в страната митрополитът се чу, че дарява скъпия си Ролекс, за да плати януарската сметка за ток на катедралния храм “Св. Марина”, а енергодружеството, което разпределя електричеството в цяла Югоизточна България, още не е реагирало с позиция по вандалските актове спрямо сградата и 2 от колите му от неделя срещу понеделник. На фона на тези уникални като цвят петна в иначе мрачните всекидневни протести, всичко добива даже абсурден вид.

Вчера във Второ РУП е бил получен сигнал, че част от фасадните стени и светеща табела на сградата на EVN са били залети и запалени с течност с мирис на нафта. Следите от огнения коктейл са безформена пластмасова обгоряла бутилка с капачка и саморъчно изготвен плакат. Същия ден в Пето РУП е било получено оплакване, че около 10.30 часа са били срязани три от гумите на служебен автомобил „Рено”, собственост на дружеството.

Пак в понеделник касиерът на катедралния храм “Света Марина” Пламен Кисьов съобщи, че и тяхната сметка е 3 пъти по-висока от декемврийската и е 2940 лв. След това стана ясно, че EVN няма да режат тока в духовния дом на владиката, защото има подадена жалба. Но как да влезеш в новините, ако не кажеш нещо, което всички медии ще подемат в хор? Ролексът свърши полезната работа и беше жертван заради медийния интерес. Дали EVN ще приеме дарението? Или ще духовниците ще трябва да търсят на кого да го продадат, за да се разплатят в монети и левчета?

А всъщност днес е денят, когато наистина се очаква който не си е платил и след 10 дневния гратисен период, да му резнат тока. EVN не изпраща нито едно съобщение до медиите – нито с позиция за вандалските актове, от които мелодраматична картинка обикаля интернет; нито с информация колко длъжници ще останат на тъмно.

Ако са много и EVN изпълни предупреждението си за спиране на тока, което всеки може да види изписано във фактурата си, не е изключено, въпреки студените дни, които ни обещават синоптиците, страстите да се нажежат дотолкова, че вече да се прекрачи и отвъд трагикомедията.

Протестите и тази вечер продължават в големите градове. Но при положение, че НС вече приключва работа, ДКЕВР е в оставка, президентът няма правомощия и следователно никой легитимен орган в държавата не може да поеме отговорност по истинската причина за протестите – ценообразуването на електричеството, което плаща крайният потребител – работата от трагикомедия отива на истински фарс.

Впрочем, ето един коментар, който си струва да се прочете. Пък и цитатът на деня от последния мохикан на революцията Фидел Кастро: “Революцията не е легло с рози. Революцията е битка между миналото и бъдещето.”

Нали се сещате, че в трагикомичните случки, до които вече се свежда протестът, няма никаква епика (задължителна, впрочем за революциите).

Тъга, само тъга. И май пак поглед към аерогарата.

Може да харесате още...