Как да си разсрочим сметката за ток

evn_tabloАко и вие се оказва, че сте в онези 10-тина % клиенти на EVN, които имат да плащат за януарски ток над 230 лева, вместо да се надявате, че някой ще ви опрости задълженията, по-добре подайте заявление за разсрочване на плащането. Разбира се, ако нямате съмнения, че са ви надписали сметката или не са ви я отчели правилно. В този случай трябва да подадете жалба, за да проверят електромера ви или самото инкасиране.

В другия случай е добре да знаете, че заявление за разсрочване може да подадете във всеки EVN офис на дружеството в Югоизточна България. Трябва, обаче, да сте титуляр по партидата (или упълномощено от него лице) като за целта попълвате стандартен формуляр, предоставян на място. Това се прави за гарантиране достоверността на предоставените клиентски данни, посочват от електроразпределителното дружество. И още – условията за сключване на споразумение за разсрочено плащане са индивидуални за всеки клиент и зависят от конкретния случай. При съгласие на двете страни се подписва двустранно споразумение, в което са посочени конкретните условия – обща сума, срок на действие на споразумението, стойност на месечните вноски и още подробности.

Вероятно условията за разсрочване на сметкии и в другите енергийно дружества у нас са подобни. Вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев каза, че при извънредния разговор с тях заради протестите, всички са изразили готовност да предоставят възможност за разсрочено плащане. Впрочем, опция, коят не е никак извънредна…

Днес, а и до края на седмицата протестите се очаква да продължат.

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ “РАЗСРОЧВАТ”?
    Не мога да се съглася. От 2002 година българинът плаща за нещо, което на практика не получава. Всички такси, които са добавени оттогава до днес са абсолютно незаконни.
    Ако погледнем въпросът от неговата юридическа страна ЕРП-тата би следвало да връщат на гражданите надвзетите суми. Именно те би следвало да се молят за разсрочено плащане, а не обратното.

    Съвсем друг е въпросът: А ЗАЩО ГРАЖДАНИТЕ СА ПРИНУДЕНИ ДА ПЛАЩАТ ЗА НЕЧИЯ ЧУЖДА СОБСТВЕНОСТ?

    Разбирате, че визирам собствеността върху уредите, отчитащи консумацията, които са собственост на ЕРП-тата. След като те са собственост на едно или друго юридическо лице, защо крайният потребител трябва да плаща за тях?

    Пример:

    Следвайки тази абсурдна логика всеки клиент на квартален магазин, всеки месец би следвало да заплаща стойността на използваните в магазина хладилни витрини, които са собственост на фирмата, на която е магазина.

    От това по-грубо погазване на закона …

    • Екатерина Костова каза:

      ако е вярно това, което твърдите – т. е. таксите, които са в ценообразуването, не са законни, значи държавата е в тотално нарушение от 2002-ра насам спрямо всички нас, тъй като именно ДКЕВР одобрява цените и ценообразуването… в същото време – ако не платим в знак на протест, ще ни отрежат тока. Нещо, което би могло да се тълкува като още по-тотално (ако допуснем степенуване изобщо) нарушение спрямо човешките права… но пък е практика, значи пак властта от години назад толерира нарушенията. какъв е полезният ход?