Български професор – член на Френската академия по хирургия и с медал за принос към световната медицина

globus_peroПрофесор Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА-София стана член на Френската академия по хирургия и получи медал за принос към световната медицина. Това се случи преди броени дни на тържествена церемония в Париж, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Професорът е национален консултант по трансплантология и от днес е носител и на почетното отличие на МЗ. 

Френската Академия по хирургия е основана през 1735 година от крал Луи ХV. Проф. Никола Владов е третият българин, който е избиран за член на авторитетната институция. В предишни години за членове на Академията са били избирани известните български медици проф. Парашкев Стоянов и проф. Аршевир Дериджян.

Отличието на авторитетната институция, която има близо 300-годишна история, е признание за високите професионални качества на проф. Никола Владов. В същото време това е и признание за нивото на българската медицина, която създава специалисти, каза здравният министър при връчване на българското отличие за видния медик. Приемайки Почетния плакет на МЗ днес, той подчерта, че полученото международно отличие от Френската академия по хирургия е признание не само в персонален план, а преди всичко за ВМА и най-вече за България.

Точно затова в края на тази добра новина за българския талант и за страната ни като цяло, леко се питам защо признанието за професора идва първо от чужбина и чак след това у нас?

Може да харесате още...