В средата на годината България има готовност да започне строителство на Набуко

nabuko2„България е един от „моторите” „Набуко” да се случи и сме готови в средата на тази година да започнем строителството на 424 километра от газопровода на територията на страната ни.” Това каза министър – председателят Бойко Борисов в приветствието си към участниците в първата за тази година среща на Комитет Набуко.  По думите му, реализирането на проекта е единствената алтернатива и възможност за диверсификация на газовите доставки с газ от Каспийския регион.„Изграждането на газопровода означава още отпадане на монополите и истинска конкуренция, затова ние ще го направим”, категоричен е премиерът.

Пред участниците в заседанието той подчерта, че проектът е с приоритет за Европейската комисия като основен южен газов коридор и покани всички, които искат да участват във финансирането и изграждането му, да се включат.
„Рано или късно Набуко ще заработи”, каза още премиерът и настоя за реални срокове за започване на работата.
В заседанието на Комитет Набуко участваха правителствени делегации от Австрия, Румъния, Унгария и Турция, представители на компаниите – инвеститори, Генерална дирекция „Енергетика“ на ЕК, ЕБВР, ЕИБ, МВФ.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...