Почина Патриарх Максим

Патриархът на Българската Православна Църква Максим почина тази нощ в 3, 50 часа, съобщи dveri.bg. По тяхна информация, през последните дни той е бил в болница Лозенец, където неговият викариен епископ Йоан го е причестявал редовно.

На 29 октомври патриархът навърши 98 години с тържества, за които в София пристигнаха стотици, сред които и българските митрополити. Тогава той не успя да бъде сред тях и Литургията в този ден и последвалият молебен бяха оглавени от Сливенския митрополит Йоаникий.

Миналата седмица в болничната му стая е била занесена чудотворната икона “Достойно есть”, дар от Света Гора за българския народ, съобщи dveri.bg.

Дали за да се помоли пред нея безмълвно или да остави символ – можем само да тълкуваме.

През януари, когато стана ясно, че по-голямата част от митрополитите в Светия синод са с агентурно минало, българският Патриарх не беше сред посочените с досиета. Не се чу и да е сред онези, които искаха да върнат титлата архонт.

Земният му път го срещна още с разкола в Църквата и съжителството на два Синода. Днес този, който остана, ще обяви къде ще бъде погребан.

Митрополитите ще се съберат, за да определят кой ще бъде местоблюстител до провеждането на избори за нов Патриарх, както и изпълняващ длъжността софийски митрополит, уточняват от dveri. bg.

След което ще предстоят избори…първите за Патриарх в демократичната история на страната.
Светла памет на Максим с рождено име Марин Минков!

Може да харесате още...