България – на световното EXPO в Лондон

Щанд като една човешка длан – така изглежда представянето на България на 33-ото Световно туристическо изложение World Travel Market 2012  в Лондон, което започна днес и ще продължи до 8 ноември в изложбения център ExСel под патронажа на Световната организация по туризъм. 
Националеният ни щанд е от 293 кв.м. и е разположен в зала “Европа и Средиземноморие”. На него продукцията си представят 25 туристически фирми и общини, кандидатстващи за куртурна столица на Европа през 2019 година. Тази посланието на нашето участие в Лондон е “България – неповторима и различна” (Bulgaria – Unique in its Diversity). Страната ни е един от активните изложители в британската столица, твърдят от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и допълват, че на щанда, совен бг производството, мултимедия насочва вниманието на посетителите към морския, ски, културния, балнео- и СПА туризма.
Въпреки последиците от глобалната криза, близо 5% е ръстът на чуждестранните туристи в България през лятото спрямо същия период на 2011-а, съобщи при откриването на нашия щанд зам. Министър Иво Маринов. България е посетена през юни, юли и август от над 3.3 млн. чуждестранни туристи. Надяваме се и на добър зимен сезон в планинските ни курорти, в които се предлага продукт на конкурентни цени при много добро съотнощение с качеството и България се утвърждава все по-категорично като водеща зимна дестинация на Балканите, допълни Маринов. Според туроператори, ранните записвания за ски ваканциите и новогодишните празници сочат над близо 10% скок на руския пазар и също около 10 на сто – на британския.
В Лондон обаче се набляга на утвърждаването ни като целогодишна туристическа дестинация. На българския щанд се провежда и уъркшоп, на който се показват традиционни техники на рисуване. Ще се изработват картини с типичен за България пейзаж – възрожденски къщи, глинени пана с фолклорни мотиви, украшения и аксесоари от мъниста, цветни прежди и вълнени конци. Представители на български винарни правят професионални дегустации като презентират качествени вина от няколко региона.
В световното EXPO се представят близо 5200 изложители от 182 страни.

Може да харесате още...