Мария Габриел – българската номинация за еврокомисар

Мария Габриел е номинацията на страната ни за еврокомисар. Министър-председателят Бойко Борисов информира председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за решението на правителството да издигне нейната кандидатура. В писмо до Юнкер Борисов припомня, че темата е обсъдена между двамата в телефонен разговор в петък. „С радост мога да Ви съобщя, че днес – още на първото си заседание, българското правителство взе решение да номинира за този пост Мария Габриел. Благодарение на нейните професионални качества и дългогодишен опит в Европейския парламент съм убеден, че Мария Габриел ще има важен и стойностен принос към работата на Комисията”, посочва министър-председателят.

Той изразява очакване да обсъди възможно най-скоро с председателя на ЕК номинацията и да получи неговото съгласие, както предвижда Договорът за ЕС.

Мария Габриел е депутат в ЕП от ГЕРБ от 2009-та година. През 2013 г. е избрана за „Евродепутат на годината“ в категория „Равенство на половете“. След европейските избори през 2014-та е заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, член на Делегацията в Съвместната парламентарна асамблея АКТБ-ЕС, член на Делегацията в Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието, член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, заместник в комисиите „Външни работи“, „Права на човека“, „Права на жените и равенството на половете“.

Мария Габриел е завършила езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ в Кюстендил през 1997 г., а през 2001 г. придобива бакалавърска степен по „Българска и френска филология“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция, където изучава международни отношения, история на европейските институции, политическа социология и сравнителна политика. Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки, Бордо, през 2003 г. Още от биографията й може да прочетете подробно в Уикипедия, а ние ще припомним, че тя последователно работи в защита на българските производители в областта на земеделието и в сферата на мотивацията за развитие на младите хора. Нейни инициативи са редица конкурси – сред които за младежко есе и “Читател на годината”, както и за млад фермер (иницииран заедно с други евродепутати).

Може да харесате още...