Как да избегнете течове в домовете си при продължаващ студ навън, ако сте на парно

Лесно е да се избегнат течове във вътрешните инсталации на сградите и домовете ви, ако се топлите на парно, а студът е продължителен, като сега. Съветите на EVN Топлофикация са полезни, предвид че поддържането на вътрешните отоплителни инсталации в жилищните сгради и апартаменти е отговорност на клиентите. На първо място е важно да следите да няма оставени отворени прозорци на стълбищните площадки и общи части на жилищната сграда (входове, мазета, гаражи). Всеки продължително отворен прозорец допринася за по-бързото изстиване на сградата и за по-голямата обща консумация на топлинна енергия. Що се отнася до инсталациите вътре в апартаментите, e добре да не покривате отоплителните уреди с дълги и тежки завеси и да не поставяте пред тях мебели и декоративни прегради. И още:
Важно е радиаторите да не бъдат изключвани напълно при отсъствие през деня, защото така стените на жилището изстиват и впоследствие уредите консумират повече енергия, за да достигнат отново желаната висока температура. Тази мярка важи изключително силно за училищата, които не трябва да изключват и да намаляват режима на топлоподаване, дори и в неучебни дни. Това е така, защото при изключване на циркулацията на топлата вода през зимата има риск от замръзване на части от вътрешната инсталация на сградата или влошено топлоподаване в крайни точки.

С оглед избягване на аварии по вътрешните инсталации в училищните сгради дружеството съветва отоплението да бъде включено на нормалния договорен режим, което ще допринесе и за ефективното отопление на сградите.

 

Може да харесате още...