Ще имам премиера на третия си роман и в Асеновград

Ще гостувам с третия си роман – „Свети Никола от Залива на подковата“ (Издателство Fast Print Books) на Асеновград 🙂 Премиерата е по покана на Литературния Клуб към Народно Читалище „Родолюбие -1873“ и Мариана Дафчева. В 18:00 часа с Мариана, с която през септември спечелихме заедно първа награда в поетичния конкурс „По стъпките на лятото“, ще посрещнем приятелите на книгите в салона на читалището.

Познавам и обичам този град и духа му. Но с литературната публика това ще е първата ми среща.Иначе малко в аванс за книжката – това е историята на едно семейство, започнала през 1970-та година и продължаваща до наши дни в малкото морско градче Черноморец. От патетичната социалистическа идилия, през емоционалните години на това, което не разбираш, но усещаш дори с кожата си като промяна, до рухващите илюзии и изгубването на смисъла – „Свети Никола от Залива на подковата“ събира всичко това, като добавя и още в историята на едно българско семейство. Книгата поставя етични въпроси, сред които: изграждането на къща, която остава празна, ли е голямата метафора за съвместния живот на двама съпрузи; какво се случва с тях и с децата им, докато я вдигат тухла по тухла в залив, наподобяващ подкова и покровителстван от светец, в когото малцина от местните вярват; от какво се раждат приятелството, честта, отговорността, примирението; защо смъртта идва понякога преди да си разбрал кое точно е любовта; бягство или спасение е вдигането на котва.

„Свети Никола от Залива на подковата“ е третият ми роман след “Платното на Пенелопа” (Издателство “Хр. Г. Данов” 1994 г.) и “Писма под възглавницата” (ИК “Хермес”, 2014 г.). Досега книгата е била представяна в Пловдив, Сопот и село Калековец, община Марица – родното място на баща ми.

Романът може да се намери в първата онлайн платформа за българска литература с домейн на кирилица: книги.ею

Може да харесате още...