Президентът Румен Радев: Това е началото на най-важната мисия в моя живот

„Това е началото на най-важната мисия в моя живот“. С тези думи посрещна победата на балотажа новият президент на България Румен Радев. В първото си слово пред медиите той уточни, че предстоящата му мисия включва работа без омраза и за единение. „Демокрацията в България победи страха“; „Вотът даде отрицателна оценка на властта“. „На всички е ясно, че в България има нова политическа ситуация и в това няма нищо драматично“ – каза още генералът. Умишлено или случайно, той нарече участниците в политическия живот на страната „политическите актьори“: “Предстои всеки от политическите актьори да извърши своя анализ и много важно – да се държи отговорно”. Дали това е първото му разграничение от политическото статукво и заявка, че няма да допусне политически режисьори да го направляват – предстои да видим.

В залата за пресконференции в НДК той влезе, заобиколен от трите най-важни дами в кампанията му: червенокосата му съпруга Десислава, вицепремиерът Илияна Йотова и председателят на БСП Корнелия Нинова, която разпозна в личността му победител, подкрепи го и спечели за партията си позиции, каквито тя не е постигала от десетилетие.

По предварителни данни от паралелни преброявания, около 24% е разликата, с която първокласният пилот-изтребител спечели президентския стол пред кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева на втория тур на изборите днес. Първите й думи след загубата, обаче, вместо нейни, бяха на премиера. „В първия работен ден подавам оставка на кабинета”, коментира Бойко Борисов. И отвори дума за Велико Народно събрание. След него Цачева не успя да отговори еднозначно на въпрос на медиите дали ще подаде оставка като председател на парламента и прехвърли отговорността в полето на парламентарната група на ГЕРБ.

“Ще върнем мандата в рамките на този парламент, няма да участваме и в кабинет с мандат на ДПС. Ще участваме на предсрочни избори за първа политическа сила” – коментира в аванс позицията на БСП по подадената оставка от лидера на ГЕРБ Корнелия Нинова.

Очертава се нов десен проект. Да видим няма ли да са добре забравени стари лица в него. И отцепници от управляващите, вече в оставка.

Пълнолуние е.

 

снимка: от сайта на БСП

Може да харесате още...