На втора инстанция: галеристка от Нови пазар с присъда на за присвояване на картини

temidaТри години лишаване от свобода условно с петгодишен изпитателен срок постанови Алепативният съд във Варна за Марина П. по повод обвинение, че е присвоила 9 платна на художника Васил Стоилов. Бившата уредничка на Художествената галерия в Нови пазар няма да има право да упражнява професията си за срок от три години. Уважен частично беше и гражданският иск на община Нови пазар в размер на 30 330 лева.

Деветте платна на Васил Стоилов са дарени лично от него на Художествената галерия в Нови пазар през 70 – 80-те години. Галерията е създадена от един от неговите първи ученици, който е баща на подсъдимата и чието име сега носи галерията в Нови пазар. След като Марина П. става уредник, от 2002 до 2008 год., тя помолила свой познат да направи точни копия на деветте платна с подписа на самия автор, като обяснила, че ги харесва и иска да има копия, които да постави в дома си.

След като копията били направени, жената заменила с тях оригиналните платна в Художествената галерия, като присвоените картини, оценени на стойност над 40 000 лева, продала на галерия във Варна. Тя, от своя страна, ги препродава на колекционер в София. Малко по-късно колекционерът ги предложил на аукцион, където били продадени на търг. Две от платната на Васил Стоилов софийският колекционер доброволно предал на органите на досъдебното производство и се съхраняват като веществено доказателство в Националната художествена галерия в София.

Първоначално, подсъдимата беше оправдана от Шуменския окръжен. Последва протест на прокуратурата в Шумен, който беше поддържан изцяло от Апелативната прокуратура във Варна. Присъдата все още е неокончателна.

Може да харесате още...