Ягодова луна посрещна лятото, днес е най-дългият ден в годината

Ягодова луна посрещна лятото тази година. Пълният лунен диск за първи път от 1967-ма година съвпада с настъпването на най-топлия сезон през годината, твърдят запознати. Той дойде точно в 01:34 часа и ще си отиде в края на септември за Северното полукълбо. Днес – обаче – ще се радваме на най-дългия ден в годината. С какво ще го наситим – зависи от нас. А защо луната се нарича ягодова? Няма романтика в наименованието, така, както няма романтика и в определението на януарското пълнолуние като “вълча луна”, например.

Юнската луна е ягодова заради съвпадането на юнското пълнолуние с беритбата на ягодите – за древните народи на Северна Америка. В Европа наричат юнската луна различно – Rose Moon, Long Night Moon, Hot Moon и дори Honey Moon, тъй като през юни започват и многото сватби.

Ягодовата луна ще съвпадне с настъпването на лятото, както беше тази нощ, чак на 21 юни 2062 година. Така че – ако сте видели пълната луна снощи – сте станали свидетел на наистина рядко природно явление. Ако не сте успели – аз се погрижих и снимах за вас Ягодовия диск над Родопите!

Пожелавам ви щастливо лято 🙂

Може да харесате още...