Външно министерство извика незабавно в БГ посланика ни в Бразилия Чавдар Николов

leti6te_sofiaБългарският посланик в Бразилия Чавдар Николов да се завърне незабавно в България за разяснение по случая с внезапното връщане в страната ни на осъдения за наркотрафик Гълъбин Боевски. Това са указанията на МВнР до посланика ни, съобщени днес от пресцентъра на ведомството.

По данни оттам, министерството е получило информация за развитието на случая Боевски едва вчера. За съжаление това поражда сериозни въпросителни относно работата на българското посолство в Бразилия, коментират от Външно.

Според тях, освобождаването на българина е суверенно решение на бразилските власти, което се оценява по достойнство. Разглеждаме това като израз на хуманно отношение към български граждани, допълват от МВнР.

Щангистът, който е и олимпийски шампион от 2000 година, беше задържан в Сао Пауло преди 2 години с 9 кг. кокаин в багажа си и получи присъда от 9 години зад решетките в Бразилия. Преди два дни той кацна на летището в София и по-късно заяви, че се чувства свободен човек. По неговите думи, той бил получил декрета за т. нар. „експулсао” още на 13 март.

Нито българското министерство на правосъдието, нито българската прокуратура са имали информация за освобождаването на Боевски, съобщиха от двете институции.

Може да харесате още...