“Пловдив чете” тази година и с медийната подкрепа нa F2F TV

От днес, Деня на детето, с четене на стихове за деца на поета Иван Теофилов и с шествие на приказни герои завършва символично МЛАДИЯТ ПЛОВДИВ ЧЕТЕ, за да започне предфестивалната програма на литературния форум “Пловдив чете” с 13 годишна история под тепетата . Тя е на 2-ри и 3-ти юни и подгрява публиката за основна програма от 6-ти  до 12-ти юни. Официалното откриване и тържественото връчване на ОРФЕЕВИЯ ВЕНЕЦ за високи постижения в съвременната поезия и връчването на ЗЛАТНА ЧЕТКА за художествено оформление на книга ще се състои на 7 юни, вторник от 19.30 ч. на Античния театър със специалното участие на Васил Найденов, Богдана Карадочева и Стефан Димитров. При лошо време организаторите от ИК “Жанет 45” са се погрижили церемонията да е под покрива на Концертна зала.

Тази година “Пловдив чете” е и с медийното партньорство на F2F TV.Пловдив чете през 2016 ще предложи изключително разнообразие от гости и фокус. Важна част от фестивала са разговорите с преводачите: Нева Мичева, Стефан Русинов, Жела Георгиева, Майя Стефанова, Лилия Рачева-Стратиева, Галя Кръстева, Надежда Розова, Иван Вълев и Манол Пейков. Няколко събития обръщат внимание върху ролята на преводача и неговата работа, едно от които – в Дома на етносите на 6 юни от 16 часа.

По специална покана на фестивала и Божана Апостолова гост на форума ще бъде акад. Антон Дончев. Авторската му вечер ще се проведе на 8 юни от 19 ч. в камерна зала на Драматичен театър-Пловдив.

За една седмица Пловдив ще бъде и град на поезията. По покана на Издателство Жанет 45 в Пловдив ще четат Георги Борисов от новата си поетичната си книга „Нищо“ на 6 юни в Културен център „Тракарт“ и Георги Госпидинов от новата си поетичната си книга „Там, където не сме“ в голямата зала на АМТИИ (Стария град).

Младите поети четат на 9 юни в камерна зала на Драматичен театър-Пловдив от 20 ч. Рене Карабаш чете „Хълбоци и пеперуди“, Константин Трендафилов чете „За кого се сещаш, когато се сещаш за някого“, Илиян Любомиров чете „Нощта е действие“.

На 11 юни четат поетите Силвия Чолева от „Небето до земята“, Пейчо Кънев от „Живо месо“. С поета Йордан Велчев ще говорим за неговия безценен труд „Балканският човек XІV-ХVІІ век“ в три тома, за който той стана носител на Награда „Пловдив“ и Национална награда „Христо Г. Данов“ през 2015 г., а с поета Иван Димитров за романа му „Софийски дует“. Оставаме с надецдата, че Йордан Велчев и Иван Димитров прочетат свои стихове. Във формата Код червено: литература гост е поета Ани Илков.

Международни гости ще бъдат писателката Йоана Първулеску (Румъния) по покана на ИК Персей и проф. Жан-Клод Шерман (Франция) по покана на Издателство Летера, Пловдив. По покана на Издателство Сиела гости ще бъдат Теодора Димова с последната си книга „Ороци“ и Георги Бърдаров, победителят във формата „Ръкописът“ на БНТ1 с вече издадения роман „Аз още броя дните“ . По покана на издателство Хермес в книжарница Хермес ще четат Мирела Иванова и Димитър Бочев. По покана на издателство Колибри в Пловдив чете Тео Чепилов.

По време на фестивала инициативата „Чети с мен“ – Национална кампания за насърчаване на четенето „Чети с мен“ под патронажа на държавния глава Росен Плевнелиев, ще насочи вниманието към Пловдив.  Събитието ще се състои в Цар-Симеоновата градина при Виенски павильон от 11 часа. Oткъси от любими книги ще четат: Президентът Росен Плевнелиев, кметът Иван Тотев, писателите Божана Апостолова, Георги Господинов и Владимир Левчев; актьорите Владимир Пенев, Марта Вачкова, Валентин Танев, Стефан Щерев и Ирмена Чичикова; изпълнителите Поли Генова, Рафи, Дони, Нети и журналистът Бойко Василев. Инициативата се провежда в десетки населени места в цялата страна едновременно. Специален гост на третото издание на „Чети с мен“ е НКВ принцеса Лаурентин ван Оранйе (Кралство Нидерландия), посланик на ЮНЕСКО по въпросите на грамотността, председател на фондация The Reading and Writing.

Връчване на наградите „Читател на годината от 5 до 105“ на Народна библиотека „Иван Вазов“.
От 11.30 на Виенски павилион (Цар-Симеоновата градина) за децата се организират ателиета за деца: ателие на издателство Жанет 45: Опиши/нарисувай своя въображаем приятел, така както Рая Господинова „събира“ крокодил и диван, книга и сладолед, котка и контакт, жираф и Айфелова кула в своята книжка за деца „Сватби на животни и неща“. Опиши/покажи своето измислено същество лично на Рая! За най-симпатичните от тях тя ще разкаже в своята рубрика „Новините на Рая“, ателие на Детски отдел Народна библиотека „Иван Вазов“: „Рисуване на приказни герои върху камъчета“ и ателие с картите на Издателство „Клевър Бук“: „Игри и забавления за деца с въображение“.

От 1 до 11 юни в Балабанова къща може да бъде разгледана изложбата „И ние бяхме деца. Писателите като хлапета“. Изложбата е съвместно дело на Национален литературен музей – София и Исторически музей – град Попово. Експозицията представя играчки и вещи, които са свързани с бита и възпитанието на децата от края на XIXв. и началото на XXв. Наред с тях могат да се видят и оригинални илюстрации към детски издания.

„ПЛОВДИВ ЧЕТЕ 2016“ се организира от издателство „Жанет 45“ (домакин) в партньорство и с подкрепата на Министерство на културата, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив, Асоциация „Българска книга“.

Може да харесате още...