38 ученици от Бургаската математическа гимназия – с награди

38 парични награди и шест стипендии раздаде училищното настоятелство към Бургаската математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ за втора поредна година. Носителите са лауреати от национални и международни състезания и олимпиади. Наградите връчи председателят на настоятелството Петьо Дончев. „Радвам се, че постепенно превръщаме в традиция публичното признаване на труда на нашите ученици. Зад всеки успех има не само талант, но и огромно усилие. Пътят често е много стръмен, много труден и трябва мотивация, за да се продължи. Ако ние успяваме да дадем, макар и малко от тази мотивация- свършили сме си работата. Учениците ни трябва да знаят, че сме зад тях и сме готови да им помагаме по пътя на развитието. От тях се иска да обичат това, което правят и да го правят със сърцето си. И най-важното- да растат като добри хора“, заяви Дончев в приветственото си слово.

В първата година настоятелството, наред с награждаването на дългия списък лауреати, учреди и три стипендии по 1000 лв. Днес вече стипендиите са шест. Най-добрите сред най-добрите през изминалата учебна година, които стават стипендианти на училищното настоятелство, са имена, абонирани за първите места на големи състезания.

Стипендия получи Костадин Гаров, спечелил бронзов медал на Балканаската олимпиада по математика и златен медалист от Националното състезание по математика и национална олимпиада по физика. В списъка е и Атанас Динев, лауреат на националната олимпиада по математика и медалист от Китай, както и част от националния отбор по математика за Международната олимпиада в Хонконг тази година. В групата на стипендиантите е и златният медалист от Китай и сребърен от Всерусийската олимпиада Константин Гаров. Сред шестимата най-добри се нарежда и Виктор Балтин, представил се отлично на националните олимпиади по математическа лингвистика и математика и част от националния отбор по математика за Балканиадата за малки ученици тази година. Виктор е избран и за разширения национален отбор по лингвистика и трябва да направи тежкия избор към кой отбор да се присъедини. Лауреатът по математика и участник в националния отбор по математика за Балканиадата за малки ученици Кристиан Минчев, който ще се бори за международната олимпиада по астрономия, е следващият от стипендиантите. Последен от списъка с най-добрите е златният медалист от международната олимпиада по астрономия Стефан Иванов, който освен това е част от националния отбор по математическа лингвистика и участник в националните кръгове на олимпиадите по английски език, математическа лингвистика, георгафия, астрономия и физика.

 

Може да харесате още...