Разказвачът на приказки: Да обиколиш Лудогорието през май ще е празник цяла година

гост автор: Константин-Кирил, разказвачът на приказки

Искате ли да разберете коя е онази „Луда гора”, в която в древни времена пътниците се считали за родени наново, ако преминат през вековните гори, населени с диви животни и разбойници? И още – искате да разберете как се „лови” вятър, къде е свещеният кладенец „Петте пръста”, кой е единственият действащ скален манастир в България и още и още? Почивните майски дни са подходящото време да се присъедините към моето пътешествие из Делиормана. Ето какво ще видите, ако го направите.

Спирка 1 е в село Белинци, където единствената действаща вятърна мелница в България още „лови“ вятъра.

Спирка 2 е Демир баба теке: място, което преплита в едно множество култури – тракийска, римска, християнска, мюсюлманска, където хора от различни религии изпълняват куп странни ритуали за здраве, щастие и любов. Сред тях – ритуалното измиване, лягането върху скала, пускането на пари в улей… Ще може да минете по пътеката на изпитанието, да хвърлите камъче на желанията, да вържете парцалчета по дърветата… и да откриете, че може да повярвате 🙂

Спирка 3 е Царската гробница в историко-археологическия резерват Сборяново. Тя дава богати сведения за живота на древните траки, за тяхното изкуство и традиции. И не е просто гробница на знатен тракийски жител, а вечният дом на царя на гетския народ Дромихет.

Спирка 4 е Мумджилар – Комплекс „Свещоливницата”. До 1935 г. това е турското името на село Свещари. Мумджии се е наричало онова с особен статут в Османската имерия население, произвеждало и доставяло свещи на религиозните храмове. Ще научите от кога датира тази традиция и ще може да изработите сами своя свещ в калъпи, изработени от български художници.

Спирка 5 е Абритус – защитеният град и интерактивен музей. Тук интерактивният музей „Абритус” чрез своите дванадесет зали ще ви посрещне в настоящето и постепенно ще ви отведе в миналото, за да попаднете отново в настоящето, на път към бъдещето…

Спирки 6 и 7 са село Червен и Ивановите скални църкви. Средновековеният Червен е един от най-значимите военно-административни, църковно-културни и стопански центрове на Второто българско царство (XII – XIV в.). Ще присъствате на средновековен фестивал в крепостта. За по-смелите предстои преход с канута до село Кошов и местността „Смесите” на село Иваново – маршрутът е 12 километров и започва от Червен до местността “Смесите” на Иваново. Следва екстремна пътека между скалите с мостчета до Ивановите скални църкви, където ще се срещнете с останала част от групата. А Ивановите скални църкви са мрежа от около 20 малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани в скалите на живописния каньон на река Русенски лом, които са били център на исихазма през 14 в. и вторият от онези 9 обекта в България под егидата на ЮНЕСКО, с които ще се срещнете по време на пътешествието.

Спирка 8 е пещерата Орлова чука. Казват, че случайните неща са най-интересни. Точно така съвсем случайно е открита и една от най-красивите и втората по дължина пещери в България.

Спирка 9 е Скален манастир „Св. Димитрий Басарбовски” – единствения действащ скален манастир в България. Ще научите историята на влашкия войвода Иванко Бесараб и легендата за Св. Димитър Бесарбовски. Ще разберете още за гроба на отец Хрисант и за ролята на генерал Пъотр Салтиков за пренасянето на мощите на светеца в Патриаршеската Катедрала „Св. Равноапостолни царе Константин и Елена” в Букурещ.

Ще се спуснете и по Виа Фератата и каменните стъпала на Малък и Голям Нисовски манастир, а в Природен парк Русенски Лом може да видите и рядко срещания черен шъркел. Ще успокоите духа си с дегустация във винарска изба „Райнов и синове”. А, докато сме все още в района, може да се отбием и в Търговище, за да видим Архитектурно-историческите резервати от Възраждането – “ Славековото училище”, “Захариевата къща” ,“Хаджи Ангеловата къща” и „Свещаровата къща”, казва Константин-Кирил.

В края на това пътешествие той е сигурен, че ще сте изживели своята приказка. Така че – ако имате нужда от нея – може да го потърсите тук – май месец е след броени дни и си струва 🙂

снимки: от архива на Константин-Кирил, предоставени на F2F TV от него

Може да харесате още...