Азербайджан иска да инвестира в газохранилището в Чирен

Azer-plenarniАзербайджан има намерение да инвестира в газохранилището в Чирен, както и съвместно с български компании – за подобряване и разширяване на нашата газова инфраструктура за промишлеността и за бита. Това съобщи  министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след срещата на българската делегация, ръководена от премиера Пламен Орешарски, с президента на Азербайджанската република. Стойнев отбеляза, че в България едва 2-3% от населението е газифицирано и има огромен интерес в тази посока от компанията Сокар.

„Трябва да имаме конкретен газ за тази инвестиция”, напомни Драгомир Стойнев. Според него с реализирането на ТАП и на газовата връзка тези инвестиции могат да се осъществят. „На политическо ниво решенията са много добри и желанието на премиера Орешарски е да засилим нашите взаимоотношения с конкретика. Говорим за увеличавне на газовите доставки като реалистичното време е през 2019 г. в България да достигне природен газ. Това не пречи да създадем съвместна компания и да започнем изграждането на газовата инфраструктура за бита и за промишлеността”, каза министър Стойнев.

По думите му количествата газ могат да достигнат 3 млрд. кубически метра на година. „Разбира се, трябва да бъде построен ТАП”, подчерта министърът. Той изтъкна още, че президентът Алиев е поканил български фирми да изпълняват инфраструктурни проекти в Азербайджан.

 

Може да харесате още...