“Коледни сладки от сърце” или как ученици замесиха пожеланията си за възрастни хора далече от техните внуци

P1080395Коледен дух замесиха тази сутрин в благотворитлната работилничка на „Фермата“ в квартал „Капана“ ученици от няколко гимназии в Пловдив. От доброто им настроение и желанието да сътворят нещо вкусно за възрастните хора от Дом „Свети Василий Велики“ още преди обяд бяха подредени 200 плика с коледни курабийки.  F2F TV завари десетокласника от Професионалната гимназия по електротехника и електроника Валентин Вутов като единственото момче в първата група доброволци, която подготвяше празничните пакети.

„За първи път участвам в благотворителна акция. Включих се, защото мисля, че е забавно, а и за да свърша нещо полезно“, сподели момчето. Сигурен е, че един ден професионално ще се занимава с работа в IT сферата, но когато го попитах какво би казал на възрастните хора, за които подготвя сладкишите, пожела да помисли.

„Живея с баба и дядо и не мога да си представя как се чувстват хора, които не са близо до внуците си“ – включи се в разговора ни Мариела Новакова от Френската гимназия. Деветокласничката все още не беше облякла престилката си, но искаше да разкаже защо я е провокирала акцията. „Аз мисля да се занимавам с медицина. Днес съм тук, защото искам да вложа любов, внимание и загриженост към възрастните хора и да им кажа, че не са забравени“, допълни.

За десетокласничката Ралица Пандева от Хуманитарната гимназия, която все още се колебае за бъдещата си професия, месенето на коледни курабийки е удоволствие. „Не съм ходила никога в Дом за възрастни хора. Миналата година от моето училище посетихме Дом за деца, лищени от родителски грижи, но аз издържах само 15 минути. Емоцията ми дойде много“ – сподели момичето, сигурно, че ще донесе с това, което днес прави, радост на възрастните.

Сред близо 20-те момчета и момичета, които се трудиха доброволно в първия ден на кампанията, има бъдещи журналисти, фотографи, артисти, още медици… Преди да тръгна от работилничката, Валентин ме върна към своето послание: “Искам да кажа на възрастните хора да се насладят на предстоящите празници и че не са изоставени“.

„Продължаваме да търсим доброволци за следващите две поредни недели“ – съобщи Гергана Кабаиванова от „Фермата“ в края на доброволческия ден. Тя достави пакетите с коледни сладки в Дома за възрастни хора и договори за идната неделя празнична среща между тях и майсторите на курабийки.

На 6 и на 13 декември работилничката във „Фермата“ ще отвори врати за нови доброволци още от 9 сутринта. „София мел“ е осигурила достатъчно брашно за цялата кампания, но от „Фермата“ призовават, който желае, да се включи с дарения на други продукти, подходящи за сладките: мед, сушени плодове, ядки, сладкарски декорации, какао…

Инициативата „Коледни сладки от сърце“ се организира за втора поредна година от Фермата, Национален Алианс за работа с доброволци и Аз обичам Пловдив I love Plovdiv.

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Магдалина каза:

    Здравейте! Много ме зарадва Вашата инициатива с тези млади хора, да зарадвате възрастните хора от дома. Аз съм доброволец към БЧК Пловдив в групата на възрастните доброволци. Често посещаваме домовете за ВХ а също така и самотно живеещи възрастни хора Те ни очакват. Работим и с децата от дом ” Олга Скобелева” Правим сладкиши, месим питки … идр. С удоволствие бихме се включили и във Вашата инициатива, ако ни поканите.
    Магдалина Рудова – 0888890132

    • F2F TV каза:

      Здравейте, Магдалина! Щастливи сме, че от F2F TV научихте за инициативата. Още по-щастливи сме, че искате да се включите. Изпращаме вашите координати на организаторите от Фермата, с които може би вече сте се свързали. А ако искате да ни информирате за ваше доброволческо събитие, не се колебайте да го споделите с нашия екип на електронна поща: admin@f2ftv.net