Полицаи на протест, военни недоволстват. И тази година

police_car_lampsПолицаи излязоха на масов протест вчера. Военните също са недоволни, а министърът на отбраната свика извънреден Съвет по отбрана. Причина са готвените промени в бюджета за следващата година, според които се орязват социални привилегии в силовите ведомства. Най-коментирани сред тях са: намаляване от 20 на 10 на заплатите, които полицаите взимат при напускане на системата, намаляване на отпуска им от 30 на 20 дни. И при изчисляване на обезщетенията  изключването на допълнителните възнаграждения за прослужено време, за работа при специфични условия, за изпълнение на специфични служебни дейности, за научна степен. Правило, което е подобно и за военните.

Доволни ли сме от служители, които стоят само заради 20-те заплати? – е попитал финансовият министър Владислав Горанов при разговорите със синдикатите след протеста. Той е подчертал, че нищо няма да се случи без дебат, но е признал, че излязлите наяве намерения за социално орязване не са били обявени по-рано, за да не се използват с политически цели по време на предизборната кампания.

Днес разговорите продължават. Ще се проведе и извънредният Съвет по отбрана във връзка със заложените в проектобюджета промени и за военослужещите.

Припомняме, че в края и на миналия октомври полицаи, надзиратели в затворите и военни протестираха заради оразване на социални придобвики. И тогава, и сега – страната беше след избори. Миналата година – парламентарни. Този път – местни. И ГЕРБ пак беше първа политическа сила.

А всички говорят за реформи. Защо не се случват е въпросът.

 

Може да харесате още...