Плащаме 66 хиляди евро обезщетения заради лошо правосъдие

temidaНад 66 хиляди евро обезщетения ще изплати Държавата по 5 дела, спечелени срещу нея в Съда по правата на човека в Страсбург.  Две от жалбите, уважени от страсбургския съд, са заради нарушено право на собственост и са свързани с реституционния процес в страната ни. Двамата жалбоподатели в първия случай ще получат по 45 000 евро за причинените им имуществени вреди, общо 6000 евро за неимуществени вреди и 1000 евро за разходи и разноски по делото. Във втория случай жалбоподателят ще бъде обезщетен с 2000 евро за нанесените му имуществени и неимуществени вреди и 1000 евро за разходи и разноски по делото.

По делото „Кънева срещу България” е установено нарушено право на свобода и сигурност. Жалбоподателката се оплаква от двукратно незаконно настаняване в психиатрично заведение за изготвянето на експертиза за нейния психиатричен статус само на основание прокурорско постановление. Присъденото й обезщетение за неимуществени вреди, разходи и разноски е 7000 евро.
Нарушено право на съдебен процес в разумен срок е констатирано в делото „Димитрови срещу България”. То е образувано по повод продължил шест години гражданско-правен спор за причинена смърт в резултат на трудова злополука. На двамата жалбоподатели е присъдено обезщетение от по 1700 евро и общо 687 евро за разходи и разноски.
Постановеното решение по делото „Вулджев срещу България” е за нарушено право на зачитане на личния и семейния живот. Оплакванията на жалбоподателя са за това, че по време на излежаваната от него присъда затворническите власти са проверявали кореспонденцията му с неговите адвокати. Присъдени са му 1200 евро за неимуществени вреди и 700 евро за разходи и разноски.
Правителството ще изпълни плащанията, стана ясно на днешното заседание на Кабинета.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...