Местните храни и кулинарните традиции – във фокуса на първия форум Terra Madre България 

koze ferma3Първият форум на Slow Food, Terra Madre България, започна вчера и ще се проведе днес и утре в София – събитието ще събере изследователите, които работят за проучването, опазването и устойчивото използване на генетични ресурси, представители на местните общности, дребни земеделски стопани и кулинари, които пазят знанието за устойчиво производство на храни, учители, готвачи, които ценят българските кулинарни традиции и ги включват в свои модерни импровизации, потребители и журналисти, които разпространяват знания за кулинарните традиции, сортове и породи”, обясни председателят на организационния комитет доц. д-р Десислава Димитрова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, която е и председател на Slow Food в България.
На 24 и 25 октомври всеки ще може да се запознае с хората, които със своя труд и начин на живот реално спасяват българските кулинарни знания и земеделски умения по време на специално организирания пазар на български традиционни храни. Той ще се проведе в красивата градина на Детски научен център “Музейко” и на него всеки ще може да опита и купи български застрашени от изчезване храни, които се подпомагат от Slow Food, храни с ярка социална кауза и храни на малки фермери и производители. На пазара ще има разнообразни сезонни зеленчуци и зеленчукови консерви, зелено сирене от Черни Вит и тулумско сирене от каракачански овци, ръчен кашкавал, сирене с трюфели, удивителните подправки самардала и шафран и още много, най-различни продукти, всичките устойчиво произведени в България. Достъпът до пазара е свободен за посетители.

В детския музей ще има работилници, на които малките гости на форума ще могат да изработят кукли от царевична шума и красиви сувенири от вълна, ще се научат как се правят сандвичи и бонбони и ще разберат защо има „добри“ и „лоши“ микроби, какъв е вкусът на истинската боза и как може да се свири на тиквичка и морков.

Провеждането на форума Terra Madre България поставя началото на академична мрежа във всички балкански страни в подкрепа на проучването, опазването и устойчивото използване на генетичните ресурси и свързаните с тях селскостопански и кулинарни традиции. Това ще се случи на международната научна конференция “Растителното разнообразие в полза на обществото”. на 23 октомври в Биологическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” (бул. „Драган Цанков“ 8). Гости на конференцията са Андреа Пиерони, професор по етноботаника в Университета на Slow Food в Поленцо, Италия, и вицепрезидентът на Slow Food, г-жа Урсула Хъдсън. Сред темите на конференцията са климатичните промени, проучването и опазването на дивата флора, етноботаниката, разнообразието от хабитати в България, бъдещето на пасторализмa и аграрните науки и др.

Професор Пиерони и г-жа Хъдсън ще говорят и пред широката публика от 18:00 часа в аулата в Ректората на СУ “Св. Климент Охридски” по време на официалното откриване на форума Terra Madre България. Входът е свободен.

Събитието се провежда в рамките на проект ESSEDRA (Екологосъобразно социално-икономическо развитие на селските райони), координиран от Slow Food International и с финансовата подкрепа на Министерството на околната среда и водите.

Организатори на събитието са Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, Асоциацията на конвивиумите на Slow Food в България и Детският научен център “Музейко”.

Може да харесате още...