Готвят първия джаз фестивал в Долината на тракийските царе 

jazz_fest_newЗа десети пореден път в Казанлък ще се проведат традиционните празници „В Долината на тракийските царе“. Тази година в рамките на трите празнични дни в края на месец август казанлъчани ще станат свидетели на нова музикална проява – джаз фестивал, който ще се реализира за първи път. На 28 август от 20:30 часа на площад „Севтополис“, след официалното откриване на празниците, фестивалната програма ще започне с концерт на диксиленд-формацията „Ройъл дикси бенд“. Съставът е създаден през 1983 год. и изпълнява диксиленд и суинг-стандарти. Участвал е на джаз фестивалите в Банско, София, Пловдив, Коринт (Гърция ), Атина, Виена и др. Бендът е в състав : Младен Николаев – кларинет, Христо Цацинов – тенор саксофон, Георги Донев – тромбон, Стефан Ников – тромпет, Цветомир Цанков – банджо и вокал, Румен Халачев – пиано, Красимир Стефанов – туба, Емил Костурков – ударни инструменти.

Концертът от втората фестивална вечер, със същия начален час – 20:30, ще поднесе коктейл от най-популярните латино-джаз стандарти в свежия ритъм на боса-нова, самба, ча-ча, танго и др. „Латино джаз проджект“ обединява: Надя Тончева – вокал, член на първата в България акапелна джазова формация „Траяна“; Васил Пармаков – пианист и композитор, един от най-изтъкнатите джазови музиканти у нас ; Веселин Веселинов „Еко“, избран за басист на годината през 2003 год., е сред най-търсените музиканти в момента, изявяващ се с успех в различни стилове музика ; Стоян Янкулов „Стунджи“, добре познат на широката публика с многобройните си концертни изяви в страната и чужбина, носител на наградата „Кристална лира“ за 2004 год. ; Борислав Ясенов – флейтист, композитор и преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив и Живко Велев – джаз китарист, съосновател на „Лайф Зара джаз“.

След концерта на площад „Севтополис“ най-запалените привърженици на джаза ще могат да участват във фестивалния джем-сешън в клуб „Агарта“, с начален час 22:00 . Гости са „Джаз трио от Димитровград“ в състав: Димитър Русев – китара, Митя Йорданов – пиано и Петър Ганев – барабани.

„Джаз фест в Долината на тракийските царе“ ще завърши на 30 август с два концерта. Първият е с начален час 19:00. „Джипси джаз проджект“ е пловдивски музикален проект, ориентиран към корените на циганския джаз. Четиримата музиканти Любомир Тулумбаджиев – цигулка, Петър Койчев – китара, Момчил Ангелов – китара и Христо Минчев – бас, са обединени около стремежа към автентичното за началото и средата на ХХ век звучене и виртуозността на Джанго Райнхард и Стефан Грапели. Музиката им е едновременно динамична и увлекателна – пътешествие през времето – до „златните години на европейския джаз”.

Честта да закрият фестивала се пада на най-популярния български джазов певец Васил Петров. Ще му партнират Ангел Заберски – пиано, носител на „Кристална лира“ за 2014 год., Борис Таслев – контрабас и Димитър Семов – барабани. Началният час на втория концерт е 20:30 .

Целта на организаторите на фестивала е той да се превърне в ежегодна проява в рамките на Празниците в Долината на тракийските царе, а Казанлък да се утвърди като още по-привлекателна туристическа и културна дестинация.

Може да харесате още...