В София награждават „Рицар на четката”

RicarИзявени художници за 2013-та ще получат приза „Рицар на четката” на церемония от 16 часа днес в София. Наградите ще връчи лично кметът на столицата Йорданка Фандъкова.  Тя не само ще награди призьорите за „Рицар на публиката”, но и сама ще обяви свой фаворит в специалната категория „Рицар на София”.  „Рицар на четката” подкрепя кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г. Затова и по време на церемонията част от евентуалните рицари на четката ще рисуват на живо, като темата ще е „София 2019”.

За „Рицар на четката 2013” се борят 230 художници. Идеята е да се обединят възможно най-много художници в България, да се приобщят и творци от чужбина и да рисуват заедно и ежегодно огромен арт пъзел – „Картина от мнозина”, обясниха от арт център „Орхидея”, на чиито международен проект са базирани призовете “Рицар на четката”.

Очаква се Стефан Данаилов да връчи наградата „Рицарят на актьорите”. Недялко Йорданов – приза „Рицар на поетите”. Астор се чудеше дали да не направи магия и всички претенденти да изчезнат, за да стане той „Рицар на четката”, но склони да запази конкуренцията и сам да награди „Рицар на илюзиите”. Поли Генова ще връчи „Рицар на музикантите”. Волейболната легенда Любо Ганев – „Рицар на спортистите”. А директорът на фондация „Димитър Бербатов” Димитрина Ходжева ще даде статуетката за „Рицар на малките художници”.

 

 

Може да харесате още...